Dzisiejszy przepis jest dla fanów kuchni włoskiej i lazanii. Zapraszam na odmienioną wersję lazanii, bo w postaci roladek.
Bazą lazanii jest oczywiście sos boloński. I taki sos możecie przygotować już 1-2 dni wcześniej. Jest to sos, który gotuje się co najmniej 2 godziny, a można dłużej. Często robię go w większej ilości i mrożę.
W mojej dzisiejszej potrawie nie znajdziecie natomiast sosu beszamelowego. Od dawna już widziałam na zagranicznych portalach lazanię z dodatkiem ricotty. Chciałam kiedyś wypróbować takiego połączenia i nadarzyła się idealna okazja. Wystarczy wymieszać ricottę z serem i jajkiem i gotowe.
Mimo, że do tradycyjnej lazanii dajemy surowe płaty makaronu to w tym przepisie musimy je podgotować. Muszą one zmięknąć na tyle, aby dało się je zwinąć. Bardzo ważne jest tutaj rozdzielanie płatów podczas ich gotowania. Bardzo łatwo się skleją i już ich nie rozdzielicie. Trzeba je na bieżąco mieszać i rozdzielać, a po ugotowaniu przelać zimną wodą i porozkładać na desce na płasko. Drugim sposobem może być umieszczenie ugotowanych płatów w zimnej wodzie. Możemy je tam trzymać kilka-kilkanaście minut i na bieżąco wyjmować i zwijać.
Gdy makaron mamy podgotowany to smarujemy go dwoma farszami, zwijamy roladki i zapiekamy.
Danie wyszło przepyszne. Zgodnie z mężem stwierdziliśmy, że wersja lazanii z ricottą jest pyszna, a nawet delikatniejsza niż tradycyjna. Jest też szybsza do przygotowania. Powtórzymy ją jeszcze nie raz. Gorąco polecamy 🙂
SKŁADNIKI(8 porcji):
- Około 18 płatów makaronu lasagne,
- 150g parmezanu (lub innego twardego sera, ewentualnie zwykłego),
- 1 porcja sosu bolońskiego,
- MASA SEROWA Z RICOTTĄ:
- 425g sera ricotta,
- 1 duże jajko,
- 100g sera mozzarella,
- 75g sera żółtego,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- Pieprz,
- Sól,
PRZYGOTOWANIE:
SOS BOLOŃSKI: Sos boloński przygotowujemy według TEGO przepisu.
MASA SEROWA Z RICOTTĄ: Ser mozzarella i ser żółty ścieramy na tarce. W misce umieszczamy wszystkie składniki i mieszamy do połączenia. Doprawiamy do smaku.
PRZYGOTOWANIE ROLADEK: W garnku zagotowujemy wodę. Wkładamy makaron lazania i gotujemy go przez 3 minuty. W trakcie gotowania makaron mieszamy tak, aby się nie posklejał. Każdy płat powinien być oddzielnie. Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Podgotowane płaty lazanii układamy każdy osobno na desce. Makaron podgotowujemy po to, by dało się z niego zwinąć roladki.
Na każdym płacie lazanii wykładamy najpierw 1 łyżkę masy serowej z ricottą, rozsmarowujemy ją. Zostawiamy 1 cm margines z jednej strony płatu. Następnie wykładamy 1 łyżkę sosu bolońskiego i również ją rozsmarowujemy. Zwijamy roladki.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Na spód dużego prostokątnego naczynia żaroodpornego wykładamy 4 łyżki sosu bolońskiego i rozsmarowujemy go. Następnie układamy roladki, jedna przy drugiej, łączeniem do dołu. Gdy ułożymy wszystkie roladki to na wierzchu rozsmarowujemy pozostały sos boloński. Następnie całość posypujemy startym żółtym serem.
Naczynie przykrywamy folią, ale tak, by folia nie dotykała sera. Roladki lazania pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. 5 minut przed końcem pieczenia roladki możemy odkryć, aby ser się zarumienił. Po upieczeniu roladki zostawiamy na kwadrans, następnie posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Życzę smacznego!
Zrobiłam, trochę po swojemu, ale pomysł i smak – obłędne ❤️❤️❤️
Bardzo się cieszę, że smakowały 😉
Czy można zrobić normalnie jak lazanie, bez zwijania roladek?
Myślę, że tak.
Od razu spodobał mi się pomysł na roladki. Jesteśmy wielkimi fanami włoskiej kuchni, więc wiedziałam, że to coś dla nas. Przygotowałam je wczoraj na obiad i wyszły przepyszne. W dodatku podane w nietypowy sposób były ciekawą odmianą dla mojej rodziny. Na pewno na stałe zagości ten przepis w mojej kuchni 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂