Krem cytrynowy (lemon curd)

Czas na kolejną porcję słodkości, witam w “Weekendowej Cukierence” :) Dziś prezentuję Wam sztandarowy krem kuchni angielskiej czyli lemon curd – angielski krem cytrynowy. Jego tradycyjna wersja zawiera dużą ilość masła. Ja proponuję Wam jego odchudzoną wersję, bo tylko z 1 łyżeczką oliwy. Jego przygotowanie zajmuje góra 10 minut, a smak jest nieziemski, słodko-kwaśny, mocno cytrynowy.




Ja go po prostu uwielbiam ;) Jego wielką fanką jest również moja dobra koleżanka Agnieszka.

Krem cytrynowy można stosować do ciast i deserów, muffinek i babeczek, przekładania ciasteczek, do naleśników i wielu innych słodkości. Na końcu postu zamieszczam słodkości, w których wykorzystałam lemon curd. A już jutro zapraszam na REWELACYJNY tort cytrynowy z wykorzystaniem kremu cytrynowego :)

Krem cytrynowy (lemon curd)

Krem cytrynowy (lemon curd)

SKŁADNIKI:

  • 3 cytryny,
  • 200g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka oliwy,

PRZYGOTOWANIE:

Cytryny sparzamy. Następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Do miski przekładamy jajka, żółtka, skórkę i sok z cytryn, cukier i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy je mikserem do połączenia. Masę przelewamy do małego garnka i wstawiamy na mały ogień. Ciągle mieszając doprowadzamy masę do zagotowania. Masa zgęstnieje. Gotujemy ją energicznie mieszając około 2 minut i zdejmujemy z ognia. Wówczas dodajemy oliwę i mieszamy do połączenia. Krem studzimy.

Krem można przechowywać do 7 dni w zamkniętym słoiczku.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:

1) Gdyby krem miał grudki zmiksuj go mikserem.

2) Z podanych proporcji wychodzi 1 czubata szklanka kremu cytrynowego.

3) Krem cytrynowy często mieszaj podczas gotowania, żeby jajka się nie ścięły. Ustaw mały ogień.

Krem cytrynowy (lemon curd)

Krem cytrynowy (lemon curd)

Krem cytrynowy (lemon curd)

Krem cytrynowy (lemon curd)

Do czego wykorzystać krem cytrynowy (lemon curd)? Zobaczcie moje propozycje:

Deser cytrynowo-malinowy z bezami

krem cytrynowy, bezy, śmietana kremówka, Deser cytrynowo-malinowy z bezami

Czekoladowa tarta z borówkami i nutą cytrynową

Czekoladowa tarta z borówkami i nutą cytrynową

Serniczki z kremem cytrynowym i owocami jagodowymi

Serniczki z kremem cytrynowym i owocami jagodowymi

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy

3 komentarzy

  1. Czy mogę zastąpić czymś oliwę?

    • cukiereczek cukiereczek

      Julia można użyć masła

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij