Tort cytrynowy

Wczoraj w “Weekendowej Cukierence” prezentowałam Wam przepis na angielski krem cytrynowy – lemon curd. Dziś przedstawiam Wam przepis na rewelacyjny tort cytrynowy. Tort jest wilgotny, o śmietankowo-cytrynowym smaku. Smakuje naprawdę przepysznie :) Nie piekłam go dla żadnego solenizanta lecz jako ciasto na niedzielę. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym słodko-kwaśne smaki. Krem cytrynowy możemy przygotować wcześniej lub zrobić go w trakcie pieczenia biszkoptu, wówczas przygotowanie tortu jest bardzo szybkie. Tort najlepiej smakuje następnego dnia jak smaki się przegryzą. Z każdym kolejnym dniem jest coraz lepszy. Uwierzcie mi, warto go przygotować. To jeden z najlepszych tortów na blogu :)

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • KREM ŚMIETANOWY:
  • 800g śmietany kremówki,
  • 250g serka mascarpone,
  • 7 łyżek cukru pudru,
  • Odrobina aromatu cytrynowego,
  • KREM CYTRYNOWY:
  • 1 porcja kremu cytrynowego lemon curd,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku oraz olej cały czas miksując. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (o średnicy21-22cm) smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 4 części.

PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

KREM CYTRYNOWY: Przygotowujemy krem cytrynowy zgodnie z tym przepisem.




KREM ŚMIETANOWY: Do miski wkładamy schłodzoną śmietanę kremówkę oraz cukier puder. Ubijamy je razem mikserem aż powstania gęsta, puszysta masa. Pod koniec dodajemy aromat i serek mascarpone i miksujemy do połączenia. Nie ubijamy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go 1/3 przygotowanego ponczu. Następnie smarujemy go 1/3 kremu cytrynowego. Kolejno smarujemy porcją kremu śmietanowego. Następnie układamy drugi blat biszkoptu. Ponczujemy go 1/3 ponczu, smarujemy go 1/3 kremu cytrynowego, a następnie porcją kremu śmietanowego. Kolejno układamy trzeci blat biszkoptu. Ponczujemy go, smarujemy pozostałym kremem cytrynowym i porcją kremu śmietanowego i całość przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Ciasto lekko dociskamy do patery. Bok i wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem cytrynowym. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin.

Życzę smacznego :)

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy

8 komentarzy

  1. Ale cudowny jest ten tort! Jakoś za cytrusami w deserach nie przepadamy ale kupiłaś nas tym tortem :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Dziękuję :) Fajnie, że Wam się podoba :) Pozdrawiam ;)

    • Tort jest wspaniały ,lekki ,orzeźwiający po prostu uczta dla zmysłów.Dziękuję za przepis

      • cukiereczek cukiereczek

        Bogna, bardzo się ciesze, że tort aż tak Ci zasmakował :) Pozdrawiam!

  2. Witam. Chciałabym zrobić ten tort w dużej, standardowej blaszce. wystarczy jak podwoje składniki??

    • cukiereczek cukiereczek

      Czy chodzi o taką blaszkę o wymiarach 24c36cm? jeśli tak to proponuję zrobić z półtorej porcji :)

  3. Ewa

    Dzień dobry, w przepisie na biszkopt wśród składników są wymienione 4 łyżki oleju. W opisie wykonania nie ma informacji kiedy dodać olej, poza tym chyba jednak do biszkoptu nie dodaje się żadnego tłuszczu. Proszę o uściślenie czy ten olej ma być czy nie, pozdrawiam, Ewa .

    • cukiereczek cukiereczek

      Ewa, do biszkoptu dodajemy olej. Są różne rodzaje biszkoptów, także takie z dodatkiem oleju. Dodajemy go razem z żółtkami – jest to opisane w przepisie: ” Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku oraz olej cały czas miksując.”

Zostaw odpowiedź