Roladki z udek drobiowych faszerowane mięsem mielonym

Dawno nie było na moim blogu roladek, a bardzo lubię mięso zawijane z dodatkami więc dziś nadrabiam zaległości. Tym razem proponuję Wam przygotowanie roladek drobiowych, ale nie z piersi, ale z udek. Mięso z udek jest bardzo soczyste, w połączeniu z mięsem mielonym otrzymujemy prawdziwie męskie danie, a przy tym bardzo eleganckie. Warto przygotować takie roladki na rodzinne spotkania. Roladki smakują najlepiej podane z ziemniakami i surówką.
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
  • Mięso z 10 udek z kurczaka (ok 1kg),
  • 500g mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 3 cebule,
  • Sól,
  • pieprz,
  • szczypta granulowanego czosnku
  • słodka papryka,
  • majeranek,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
W sklepach są już dostępne wyluzowane udka i polecam użycie takiego już gotowego mięsa.
Mięso z udek lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Rozbite mięso oprószamy z obu stron szczyptą soli i pieprzu, czosnkiem, majerankiem i słodką papryką. Odstawiamy je na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, mieszamy. Mięso z udek rozkładamy na desce i umieszczamy na nim porcję nadzienia, zwijamy roladkę. Roladkę spinamy wykałaczkami bądź obwiązujemy bawełnianą nitką. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na złoto.




Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę. Cebulę podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy liść laurowy i ziela angielskie, zagotowujemy. Przygotowanym sosem cebulowym zalewamy nasze roladki. Naczynie przykrywamy i pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach, do miękkości mięsa.

Podajemy np. z ziemniakami z wody i surówką.
Smacznego :)

Uwaga:
1) Jeśli mięso z udek będzie małe to roladki należy „poskładać” z kawałków mięsa. Mięso „sklei się” ze sobą podczas smażenia i pieczenia.
2) Pod koniec pieczenia (5-10 minut przed końcem) możemy naczynie odkryć, aby roladki nieco zarumieniły się z wierzchu.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij