Roladki w whisky

Czy są wśród Was wielbiciele whisky? Co powiecie na mięso przygotowane na bazie tego trunku? :) Warto się skusić na takie danie i przygotować je na specjalną okazję. Smak whisky jest wyczuwalny, powstały podczas duszenia sos ma delikatnie słodki smak, a mięso wychodzi bardzo delikatne i miękkie.
Za świetną inspirację dziękuję Pani Joli :)

Roladki w whisky

Roladki w whisky

SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 1 szklanka whisky,
  • 2-3 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duży pomidor,
  • 8 plasterków żółtego sera,
  • Przyprawa do mięsa z grilla,
  • 5 łyżek ketchupu,

PRZYGOTOWANIE:

Schab dzielimy na 8 części. Każdą z części rozbijamy na cienki kotlet. Najlepiej zrobić to przez folię, wówczas nie poszarpiemy mięsa. Mięso układamy w dużym naczyniu i zalewamy whisky. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, a pomidora w plasterki. Po tym czasie mięso wyjmujemy i oprószamy z obu stron przyprawą do grilla. Następnie schab z jednej strony smarujemy cienko musztardą. Wykładamy plaster sera. Na serze układamy kilka piórek cebuli i zwijamy ciasno roladkę. Roladki spinamy wykałaczkami bądź obwiązujemy nitką. Następnie obsmażamy je na rumiano z każdej strony. Zaczynamy smażyć zaczynając od miejsca łączenia się roladki, a by mięso się skleiło. Do roladek dokładamy resztę cebuli i plasterki pomidora. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy ketchup wymieszany z 2 łyżkami whisky z marynowania mięsa i pół szklanki wody. Mięso dusimy pod przykryciem do miękkości (około 30-45 minut). Ewentualnie podlewamy jeszcze wodą. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.

Życzę smacznego :)

Roladki w whisky

Roladki w whisky

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij