Oszukane przepiórcze udka

Zaskocz gości niebanalną przekąską np. w Sylwestrową noc lub podczas rodzinnej imprezy! Dzięki nietypowemu wykorzystaniu paluszka i lepieniu pierogów z ciasta uzyskujemy kształt ptasiego udka 😉 Moi goście byli nimi zachwyceni.
Możemy podawać je na ciepło i na zimno, bez dodatków bądź z ulubionymi sosami czy czerwonym barszczem.

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250-300g mąki pszennej,
  • 200ml kefiru,
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej,
  • Szczypta soli.
  • FARSZ:
  • 350g mięsa mielonego drobiowego,
  • 1 średnia cebula,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 3 ząbki czosnku,
  • Paluszki,
  • Olej do smażenia,
  • 2-3 jajka,
  • Bułka tarta do panierowania


PRZYGOTOWANIE:

Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebulę i czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Do miski wsypujemy 250g mąki, szczyptę soli, sodę i dodajemy kefir. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie kleiło się za bardzo do rąk to dodajemy pozostałą mąkę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm (ciasto rozwałkowujemy cienko ponieważ rośnie podczas smażenia - jeśli za grubo je rozwałkowujemy to udka wyjdą później suche).

Z ciasta za pomocą kubka o średnicy 7cm (troszkę większy niż szklanka) wycinamy kółka. Na środku każdego kółka układamy paluszka tak, aby jego końce wystawały za kółko, dociskamy do ciasta. Na środku okrągłego placka wykładamy porcję masy mięsnej i zlepiamy placek tak jak pieroga. Dokładnie zlepiamy jego końce. Przygotowanego pieroga kroimy na pół (razem z paluszkiem). Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu. Połówki pierogów maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. „Udka” smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. Ogień powinien być mały, aby udka doszły w środku. Usmażone udka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Życzę smacznego:)





11 komentarzy

  1. Wykorzystalam poraz pierwszy przepis Oszukane Udka Przepiorcze bylo to traf w dziesiatke bardzo smaczne na goraco i na zimno polecam .Pani Kasiu dziekuje .

    15397690_1843175109302773_804319924_o1

    • cukiereczek

      Pani Małgorzato, dziękuję za zdjęcie 🙂 Ciesze się, ogromnie, że spodobał się pani pomysł na oszukane udka 🙂 Polecam się na przyszłość 😉
      Pozdrawiam,
      Kasia

      • planuje je zrobic w sylwestra bo ide w gosci. wiec zrobic bym chciala je wczesniej czy odgrzewanie ich w piekarniku wplywa na smak czy sie nie przesusza?

        • cukiereczek

          Najlepiej będzie je odgrzać w mikrofalówce choć myślę, że w piekarniku w niskiej temperaturze (tak do 80 stopni) też się podgrzeją i nie będą wysuszone.

          • dziekuje za odp. wlasnie myslalam o malej temperaturze w piekarniku a jakos mikrofali nie lubie. 🙂 szczesliwego nowego roku zycze 🙂

        • Witam.
          Można je przygotować dzień wcześniej? Będą smaczne?

          • cukiereczek

            Tak. Tylko proponuję wówczas podać je troszkę podgrzane, nie takie zimne prosto z lodówki.

  2. Super przepis,udka zrobiły furorę na przyjęciu wśród dużych i małych,polecam.

    • cukiereczek

      Mania bardzo się cieszę 🙂

  3. Szukałam i znalazłam przekąskę dla chłopaków na mecz. Proszę się nie martwić. Razem zrobimy. Nie dam się zagonić do kuchni

    • cukiereczek

      Maria D. życzę smacznego 😉

Zostaw odpowiedź