Łazanki z młodą kapustą i kiełbasą

Pewnie łazanki kojarzą Wam się głównie z potrawą wigilijną. Ale ja przygotowałam je ostatnio z młodą kapustą i kiełbaską. To nie pierwszy raz, gdy łączyłam makaron z młodą kapustą. Robiłam już m.in. makaron penne z młodą kapustą. Całe danie przygotujecie bardzo szybko. Najpierw musimy poszatkować kapustę i pokroić cebulę i kiełbasę. Następnie wszystko krotko smażymy, dusimy razem i na koniec łączymy z ugotowanym makaronem. Nie mogło zabraknąć w tej potrawie świeżego koperku.

Łazanki z młodą kapustą i kiełbasą

Łazanki z młodą kapustą i kiełbasą

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1 młoda kapusta,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 szklanka wody,
  • 250g cienkiej kiełbasy,
  • 300g makaronu łazanki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,

PRZYGOTOWANIE:

Młodą kapustę drobno szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półtalarki. Koperek drobno siekamy. Makaron łazanki gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Poszatkowaną kapustę przekładamy do większego garnka. Zalewamy ją 1 szklanką wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz szczyptę soli i pieprzu, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wkładamy kiełbasę i cebulę i smażymy je na rumiano. Podsmażone składniki dodajemy do gotującej się kapusty i gotujemy razem jeszcze około 15-20 minut tzn. do miękkości kapusty.

Gdy kapusta jest już prawie gotowa to przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Chwilkę razem smażymy podlewając płynem z gotowania kapusty. Mieszamy i zawartość patelni dodajemy do kapusty. Kapustę zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy koperek oraz ugotowany makaron, mieszamy. Trzymamy jeszcze 1 minutę na ogniu.

Życzę smacznego :)

2 komentarzy

  1. Zdjęcia wyszły super. Miska emalia hit !

  2. Na zdjęciach łazanki wyglądają bardzo smakowicie, w rzeczywistości smakują pewnie jeszcze lepiej niż wyglądają :-)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij