Kurczak w cieście naleśnikowym

Karnawał trwa więc mam dla Was kolejną propozycję na pyszną przekąskę na domowe imprezy. Częstowałam Was niedawno nuggetsami w płatkach kukurydzianych, tym razem coś bardzo podobnego, ale smażonego. Wystarczy takiego kurczaka podać z sosem i naprawdę mamy fajną i smaczną przekąskę. Tak przygotowane kąski sprawdzą się również jako danie obiadowe, można je także zabrać do szkoły lub pracy na drugie śniadanie. Polecam 🙂
SKŁADNIKI:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • 1 jajko,
  • 250ml mleka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • olej do głębokiego smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:
 

Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką, mieszamy. Odstawiamy je, a w tym czasie przygotowujemy ciasto. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę i zioła prowansalskie i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W garnku rozgrzewamy olej.

Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście i wrzucamy ostrożnie na gorący olej. Smażymy je na wolnym ogniu na złoto z obu stron. Wykładamy na papierowe ręczniki i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem np. majonezowo-ketchupowym (mieszamy majonez i ketchup w proporcji 1:1). Życzę smacznego 🙂





2 komentarzy

  1. Ale to pysznie wygląda i na pewno tak samo dobrze smakuje. Na pewno sobie przygotuję na obiad 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo polecam ?

Zostaw odpowiedź