Kalarepka faszerowana po bolońsku

Faszerowane warzywa nie tylko pięknie prezentują się na talerzu, ale też świetnie smakują. Oczywiście wszystko zależy od użytego farszu. Uwielbiam jednak to połączenie soczystych pieczonych warzyw z farszem, przede wszystkim mięsnym.

Moim ulubionym warzywem, który najczęściej faszeruję i zapiekam jest cukinia, a później papryka. Aczkolwiek kalarepka w tej roli świetnie się sprawdziła, była mięciutka, soczysta, po prostu pyszna 🙂 Tak przygotowany obiad będzie miłą odmianą dla zwykłego schabowego. korzystajmy ze świeżych owoców i warzyw, którymi obdarowuję nas wiosna i lato 🙂

Składniki:

 

  • 5-6 kalarepek,
  • 1 marchewka,
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżeczki ostrego ketchupu
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
  • 1 łyżeczka oregano,
  • papryka słodka 1/2 łyżeczka,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka do dekoracji,

 

Przygotowanie:

Kalarepki obrywamy z liści, odcinamy górę i ostrą małą łyżeczką lub nożem wydrążamy środki. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy mięso mielone aż do zarumieniania. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup, mieszamy i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, marchewkę i całość zalewamy pomidorami z puszki

Mięso z warzywami dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut aż i część pomidorowego soku wyparuję. W między czasie danie doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, oregano, solą i pieprzem.

Gotowym gęstym sosem mięsnym napełniamy wydrążone kalarepki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną wody i zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach. 5-10 minut przed końcem można posypać je startym żółtym serem. Danie dekorujemy natką. Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem. Życzę smacznego 🙂

 





1 Komentarz

  1. cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Marta:
    “Pomysł bombowy, ślicznie się prezentowały na talerzu, wyszły pysznie”

    KALAREPKA

Zostaw odpowiedź