Wyśmienite ciasto z czerwoną porzeczką

Witajcie w “Weekendowej Cukierence”. Prezentuję Wam kolejne ciasto z porzeczkami w tym roku. Napisze krótko, to ciasto jest wyśmienite. Szczerze powiem, że nie jadłam lepszego ciasta z porzeczkami! Jest słodko-kwaśne, lekkie, orzeźwiające, a ten masa migdałowa … poezja. Jest pracochłonne i średniej trudności w przygotowaniu, ale warto poświecić czas na jego zrobienie, bo rozpływa się w ustach.

Wyśmienite ciasto z czerwoną porzeczką

Wyśmienite ciasto z czerwoną porzeczką

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 250g zimnego masła,
  • 3 żółtka,
  • BUDYŃ PORZECZKOWY:
  • 1 litr czerwonej porzeczki (około 550-600g),
  • 1 szklanka wody,
  • 2 budynie waniliowe (2x40g) + 1/3 szklanki wody,
  • ½ – ¾ szklanki cukru,
  • PIANKA CYTRYNOWA:
  • 1 i ½ galaretki cytrynowej,
  • 1 i ½ szklanki wody,
  • 750g śmietany 30% lub 36%,
  • KRUCHA MASA MIGDAŁOWA:
  • 100g płatków migdałowych,
  • 1,5 łyżki masła,
  • 1,5 łyżki cukru,

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE CIASTO: Formę prostokątną o wymiarach 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia.

Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.

Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy i umieszczamy w foremce. Foremkę z ciastem schładzamy w lodówce przez 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).  Ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut (do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu ciasto studzimy.

Następnie rozwałkowujemy drugą część ciasta i pieczemy ją tak samo.

Jeden z blatów ciasta umieszczamy na dnie formy. Natomiast drugi z blatów kruszymy i umieszczamy w misce. Uwaga, żeby nie złamać pierwszego ciasta.

KRUCHA MASA MIGDAŁOWA: Na patelnię wsypujemy cukier, płatki migdałowe oraz dodajemy cukier. Smażymy wszystko kilka minut razem często mieszając aż płatki się zarumienią. Zawartość patelni przekładamy do miski z pokruszonym ciastem i dokładnie mieszamy do połączenia.

BUDYŃ PORZECZKOWY: Odmierzamy 1 litr porzeczek. Porzeczki umieszczamy w rondelku, zasypujemy cukrem oraz zalewamy 1 szklanką wody. Całość zagotowujemy. Budynie rozrabiamy w 1/3 szklanki wody. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się porzeczki. Gotujemy gęsty budyń, a następnie go studzimy.

PIANKA CYTRYNOWA: Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do stężenia. Gdy galaretka zaczyna tężeć to ubijamy śmietanę na sztywną pianę. Dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia.

Ponieważ śmietana po dodaniu galaretki zacznie szybko tężeć to trzeba od tej chwili postępować dość szybko. Możecie zrobić też tak jak ja i rozpuścić po ½ galaretki w ½ szklanki wody w odstępach czasowych np. co 30 minut. Następnie jednorazowo ubić 250g śmietany i dodać porcję galaretki. W ten sposób otrzymacie ładne i równe warstwy.

ZŁOŻENIE CIASTA: Jeden z blatów ciasta umieszczamy na dnie formy. Wykładamy na niego 1/3 pianki cytrynowej. Równomiernie rozprowadzamy ją na cieście. Ciasto wkładamy na chwilkę do lodówki, aby masa cytrynowa troszkę zesztywniała. Na piankę cytrynową wykładamy ½ budyniu porzeczkowego. Na budyń wykładamy połowę kruchej masy migdałowej. Następnie wykładamy 1/3 pianki cytrynowej i ciasto ponownie wkładamy na chwilkę do lodówki, aby masa cytrynowa troszkę zesztywniała. Kolejno wykładamy resztę budyniu porzeczkowego. Na budyniu równomiernie rozsmarowujemy ostatnią porcję pianki cytrynowej. Wierzch ciasta posypujemy pozostałą masą migdałową.

Ciasto odkładamy do lodówki na noc.

Życzę smacznego :)

Uwaga:
1) Zimą możecie użyć gotowego kompotu z porzeczek.

Wyśmienite ciasto z czerwoną porzeczką

Wyśmienite ciasto z czerwoną porzeczką

2 komentarzy

  1. Pyszne. Bardzo efektowne ciasto. Bardzo nam smakowało

    Screenshot_2018-07-04-18-09-01-1

    • cukiereczek cukiereczek

      Tajka81 wygląda perfekcyjnie!

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij