Rogaliki z makiem w polewie lukrowej ze skórką pomarańczową

Witam w “Weekendowej Cukierence” :) Zapraszam dzisiaj na pyszne rogaliki wypełnione nadzieniem makowym. To już ostatnia propozycja świąteczna na blogu w tym roku.

Takie smakołyki warto przygotować na świąteczne spotkania rodzinne. To takie małe makowce wzbogacone dodatkiem słodkiej skórki pomarańczowej. Rozpływają się w ustach – są puchate i bardzo słodkie.

Rogaliki z makiem

Rogaliki z makiem

SKŁADNIKI (24 sztuki):

  • CIASTO:
  • 550g mąki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 70g cukru,
  • 200ml mleka,
  • 100g masła,
  • 2 jajka,
  • NADZIENIE:
  • 450g gotowej masy makowej,
  • LUKIER:
  • 3 łyżki mleka + 18 łyżek cukru pudru,
  • Aromat pomarańczowy,
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • Opcjonalnie: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka

PRZYGOTOWANIE:

Masło roztapiamy i studzimy. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (powinniśmy otrzymać roztwór o gęstości śmietany). Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10 minut aż podrośnie. Jajka miksujemy z pozostałym cukrem i solą. Wlewamy rozczyn i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy jeszcze 2 minuty. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na koło o grubości 5mm. Koło dzielimy na 12 części – w ten sposób uzyskamy 12 trójkątów. Na każdym trójkącie układamy porcję masy makowej. Zwijamy ciasno rogalika, dokładnie zlepiamy brzegi, aby nadzienie nie wyleciało podczas pieczenia. Rogaliki układamy na blaszce złączeniem do dołu. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Rogaliki układamy w pewnych odległościach od siebie, bo urosną podczas pieczenia.




Opcjonalnie można je przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem – uzyskamy w ten sposób ładną, brązową, błyszczącą skórkę.

Przygotowujemy lukier. Do miseczki wlewamy mleko i odrobinę aromatu pomarańczowego (do smaku). Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy. Powinniśmy uzyskać gęsty lukier (o gęstości śmietany).

Rogaliki układamy na kratce i polewamy przygotowanym lukrem. Od razu posypujemy je kandyzowaną skórką pomarańczową. Odstawiamy, aby lukier wysechł.

Smacznego :)

Rogaliki z makiem

Rogaliki z makiem

Rogaliki z makiem

Rogaliki z makiem

4 komentarzy

  1. Przepyszne rogaliki .Robilam w ubiegłym roku ,w tym powtórka .Zastapia mi tradycyjny makowiec .

    • cukiereczek cukiereczek

      Lucy, bardzo się cieszę, że rogaliki Ci smakują :) My też je bardzo lubimy.

  2. Rogaliki zachwyciły rodzine i przyjaciół, więc przepis poszedł w świat. Na pewno wrócę po kolejne pyszne inspiracje ;)

    • cukiereczek cukiereczek

      Kinia dziękuję za miły komentarz :) W takim razie zapraszam częściej :D

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij