Zupa z fasolką szparagową

Zupa z fasolką szparagową to pyszna i lekka zupa warzywna. Oprócz fasolki mamy w niej moc warzyw: marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki. Najczęściej gotuję ją na małym kawałku mięsa drobiowego (skrzydełku, podudziu). Można ją ugotować także na bulionie drobiowym lub warzywnym. Wówczas nie ma już potrzeby gotowania wcześniej mięsa. Do zupy można użyć także domowej kostki rosołowej. Co więcej można ją dodatkowo zagęścić mąką. Poza sezonem polecam użyć mrożonej fasolki. Wystarczy ją  rozmrozić przed dodaniem do zupy. Czas gotowania pozostanie taki sam.

Więcej pomysłów na wykorzystanie fasolki szparagowej znajdziecie TUTAJ.

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 400g fasolki szparagowej,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1 cebula,
  • Kawałek selera,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 skrzydełko lub podudzie z kurczaka,
  • 2 l wody,
  • 4 łyżki śmietany 18% (100g),
  • 1 łyżka koperku,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Fasolkę szparagową obieramy. Następnie każdą fasolkę kroimy na 3-4 części. Warzywa obieramy. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno siekamy. Ziemniaki kroimy w większą kostkę.

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy mięso, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Wówczas dodajemy prawie wszystkie warzywa (oprócz fasolki szparagowej), dużą szczyptę soli i pieprzu, zagotowujemy. Gotujemy razem 10 minut. Po tym czasie dodajemy fasolkę szparagową. Gotujemy razem jeszcze 10-15 minut tzn. do miękkości warzyw.

Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru z zupy, aby ją zahartować. Wlewamy ją do zupy i zupę zdejmujemy z ognia. Dodajemy koperek. Mieszamy i doprawiamy do smaku.

Życzę smacznego!

Zupa z fasolką szparagową

Zupa z fasolką szparagową





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź