Pyszna sezonowa zupa z orientalną nutą. Przygotowuję się ją bardzo szybko. Jest kremowa i rozgrzewająca. Co roku staram się, oprócz znanych nam zup, przygotować nowe smaki dyniowej. I tak na blogu możecie znaleźć:
- Krem z dyni z curry,
- Jarzynowa z dynią i boczkiem,
- Karaibska zupa dyniowa,
- Krem z dyni z gruszką i rozmarynem.
Sezon na dynię trwa więc korzystajcie 🙂
SKŁADNIKI (3-4 porcje):
- 500g dyni obranej,
- 250g ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml),
- 1 i ½ szklanki bulionu jarzynowego lub wody,
- 1 łyżeczka curry,
- ¼ łyżeczki ostrej papryki,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy. Następnie kroimy ziemniaki i dynię w większą kostkę.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy ziemniaki i dynię i smażymy często mieszając przez 5 minut. Pod koniec dodajemy curry i ostrą paprykę. Możemy ewentualnie dodać jeszcze 1 łyżkę oleju. Całość zalewamy gorącym bulionem (lub wodą) i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości warzyw (około 20 minut).
Gdy warzywa będą miękkie to do zawartości garnka dodajemy mleczko kokosowe, zagotowujemy. Całość miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku.
Zupę możemy podać z prażonymi pestkami dyni i odrobiną śmietanki, groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Życzę smacznego 🙂
Przepis genialny! Zupka jest przepyszna!!
Cieszę się, że smakowała ?