Składniki:
- 500g ziemniaków,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek seler,
- por,
- 1 cebula,
- 100g wędzonego boczku,
- 1 l wody,
- 150g kwaśnej śmietany,
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- 2 ziarna pieprzu,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obieramy, myjemy. Marchewkę, pietruszkę i pora kroimy w plasterki. Natomiast selera kroimy w małą kostkę, a ziemniaki w większą. Boczek kroimy w małą kostkę. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, podsmażamy go aż tłuszcz się wytopi. Wówczas dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków), podlewamy je kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem przez 5 minut, co jakiś czas mieszamy. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz, i gotujemy.
Po około 10 minutach dodajemy ziemniaki, zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku. Można dodać również łyżkę drobno posiekanego koperku. Zupę zdejmujemy z ognia. Śmietanę hartujemy i wlewamy do zupy, mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego 🙂