Krem ziemniaczany z chrzanem i jabłkiem

Czy na wielkanocnym śniadaniu trzeba koniecznie podać żurek? A co jeśli rodzinka nie przepada za żurkiem? Z dzisiejszym wpisem przychodzę Wam z pomocą 🙂

Krem ziemniaczany z chrzanem i jabłkiem to delikatna kremowa zupa, którą z powodzeniem można zaserwować na wielkanocnym stole. Podana z grzankami, skropiona olejem i udekorowana rzeżuchą skradnie kubki smakowe gości.Smakuje pysznie, jest ostra od chrzanu, ale słodycz jabłka równoważy jej smak. Bardzo nam smakowała i będziemy ją przygotowywać w okresie wielkanocnym na spotkania ze znajomymi. Świetnie się odgrzewa więc można ugotować ją wcześniej.

Zupa ta jest niezwykle prosta i szybka do zrobienia. Nie mamy tutaj zbyt dużo do zrobienia. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, podsmażyć i ugotować. Jedyną trudnością może okazać się dodanie śmietany do zupy, bo trzeba uważać, aby się nie zwarzyła. Ale wystarczy ją wcześniej zahartować tzn. wymieszać z chochlą gorącego wywaru, a po dodaniu jej do zupy gotować krótko na małym ogniu.

Krem ziemniaczany z chrzanem i jabłkiem

Krem ziemniaczany z chrzanem i jabłkiem

Składniki na zupę krem z chrzanem i jabłkiem

Aby przygotować zupę potrzebujesz:

  • ziemniaki - potrzebne będzie 0,5kg ziemniaków, które obieramy i następnie kroimy w kostkę,
  • cebule i pora,
  • jabłka - wybierz twarde, słodkie np. golden delicious,
  • chrzan tarty - może być ze słoiczka,
  • śmietanę 18% - lubię używać gęstej kwaśnej śmietany 18%,
  • bulion warzywny,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Składniki na zupę krem z chrzanem i jabłkiem

Jak przygotować zupę krem z chrzanem i jabłkiem?

Przygotowanie zupy jest dość proste. Wystarczą tylko 4 kroki:

  1. Przygotuj - warzywa obierz i pokrój, jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce, bulion zagotuj.
  2. Podsmaż - najpierw podsmaż cebule i pora, a później dodaj ziemniaki.
  3. Ugotuj - początkowo gotujemy same warzywa. A pod koniec dodajemy jabłka i chrzan.
  4. Dodaj śmietankę i zmiksuj zupę na krem - po dodaniu śmietany 18% zupę tylko zagotowujemy i od razu zdejmujemy z ognia. Następnie przy pomocy blendera miksujemy ją na gładki krem.

Gdy dodajesz śmietanę do zupy to zmniejsz gaz na najmniejszy.

Jak przygotować grzanki?

Piekarnik nagrzej do 160 stopni, góra-dół. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Chleb lub bułkę np. kajzerkę, pokrój w kostkę 0,5x0,5cm i umieść w dużej misce. W małej miseczce wymieszaj ulubione zioła np. oregano, słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Dodaj 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek. Wymieszaj do połączenia. Wymieszaj pokrojone pieczywo z olejem i ziołami tak, aby pokryło się dokładnie przyprawami. Rozłóż grzanki na blaszce do pieczenia. Piecz około 5-7 minut. Po tym czasie powinny zrobić się rumiane i chrupiące.

Więcej przepisów na zupy

Krem ziemniaczany z chrzanem i jabłkiem

Krem ziemniaczany z chrzanem i jabłkiem

Podaj ją na wielkanocne śniadanie. Zachwycisz rodzinę jej wspaniałym smakiem!

Krem ziemniaczany z chrzanem i jabłkiem

Składniki:

  • 500g ziemniaków,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 2 jabłka,
  • 100g tartego chrzanu,
  • 250ml śmietany 18% (1 szklanka),
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • DO PODANIA:
  • grzanki,
  • olej lniany,
  • rzeżucha

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Jasną część pora kroimy drobno. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy je na grubych oczkach tarki. Najlepiej sprawdzą się jabłka o słodszej odmianie.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy pora i cebule. Smażymy razem kilka minut aż warzywa zrobią się szkliste. Wówczas dodajemy ziemniaki i smażymy razem jeszcze 2 minuty. Zawartość patelni przekładamy do garnka z gorącym bulionem. Zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodajemy jabłka oraz chrzan i gotujemy jeszcze 10 minut pod przykryciem.

Po tym czasie śmietanę przekładamy do większej miski i dodajemy do niej chochlę gorącego wywaru z zupy. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Śmietankę wlewamy do zupy i mieszamy. Zupę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Miksujemy blenderem na gładki krem i doprawiamy do smaku. Zupa jest gotowa. Możemy ją podać z grzankami i rzeżuchą, skropioną olejem np. lnianym.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz zupę z chrzanem i jabłkiem to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź