Czy na wielkanocnym śniadaniu trzeba koniecznie podać żurek? A co jeśli rodzinka nie przepada za żurkiem? Z dzisiejszym wpisem przychodzę Wam z pomocą 🙂
Krem ziemniaczany z chrzanem i jabłkiem to delikatna kremowa zupa, którą z powodzeniem można zaserwować na wielkanocnym stole. Podana z grzankami, skropiona olejem i udekorowana rzeżuchą skradnie kubki smakowe gości.Smakuje pysznie, jest ostra od chrzanu, ale słodycz jabłka równoważy jej smak. Bardzo nam smakowała i będziemy ją przygotowywać w okresie wielkanocnym na spotkania ze znajomymi. Świetnie się odgrzewa więc można ugotować ją wcześniej.
Zupa ta jest niezwykle prosta i szybka do zrobienia. Nie mamy tutaj zbyt dużo do zrobienia. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, podsmażyć i ugotować. Jedyną trudnością może okazać się dodanie śmietany do zupy, bo trzeba uważać, aby się nie zwarzyła. Ale wystarczy ją wcześniej zahartować tzn. wymieszać z chochlą gorącego wywaru, a po dodaniu jej do zupy gotować krótko na małym ogniu.
Składniki na zupę krem z chrzanem i jabłkiem
Aby przygotować zupę potrzebujesz:
- ziemniaki - potrzebne będzie 0,5kg ziemniaków, które obieramy i następnie kroimy w kostkę,
- cebule i pora,
- jabłka - wybierz twarde, słodkie np. golden delicious,
- chrzan tarty - może być ze słoiczka,
- śmietanę 18% - lubię używać gęstej kwaśnej śmietany 18%,
- bulion warzywny,
- przyprawy: sól i pieprz.
Jak przygotować zupę krem z chrzanem i jabłkiem?
Przygotowanie zupy jest dość proste. Wystarczą tylko 4 kroki:
- Przygotuj - warzywa obierz i pokrój, jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce, bulion zagotuj.
- Podsmaż - najpierw podsmaż cebule i pora, a później dodaj ziemniaki.
- Ugotuj - początkowo gotujemy same warzywa. A pod koniec dodajemy jabłka i chrzan.
- Dodaj śmietankę i zmiksuj zupę na krem - po dodaniu śmietany 18% zupę tylko zagotowujemy i od razu zdejmujemy z ognia. Następnie przy pomocy blendera miksujemy ją na gładki krem.
Gdy dodajesz śmietanę do zupy to zmniejsz gaz na najmniejszy.
Jak przygotować grzanki?
Piekarnik nagrzej do 160 stopni, góra-dół. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Chleb lub bułkę np. kajzerkę, pokrój w kostkę 0,5x0,5cm i umieść w dużej misce. W małej miseczce wymieszaj ulubione zioła np. oregano, słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Dodaj 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek. Wymieszaj do połączenia. Wymieszaj pokrojone pieczywo z olejem i ziołami tak, aby pokryło się dokładnie przyprawami. Rozłóż grzanki na blaszce do pieczenia. Piecz około 5-7 minut. Po tym czasie powinny zrobić się rumiane i chrupiące.
Więcej przepisów na zupy
Podaj ją na wielkanocne śniadanie. Zachwycisz rodzinę jej wspaniałym smakiem!
Krem ziemniaczany z chrzanem i jabłkiem
Składniki:
- 500g ziemniaków,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 2 jabłka,
- 100g tartego chrzanu,
- 250ml śmietany 18% (1 szklanka),
- 1 litr bulionu warzywnego,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- DO PODANIA:
- grzanki,
- olej lniany,
- rzeżucha
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Jasną część pora kroimy drobno. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy je na grubych oczkach tarki. Najlepiej sprawdzą się jabłka o słodszej odmianie.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy pora i cebule. Smażymy razem kilka minut aż warzywa zrobią się szkliste. Wówczas dodajemy ziemniaki i smażymy razem jeszcze 2 minuty. Zawartość patelni przekładamy do garnka z gorącym bulionem. Zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodajemy jabłka oraz chrzan i gotujemy jeszcze 10 minut pod przykryciem.
Po tym czasie śmietanę przekładamy do większej miski i dodajemy do niej chochlę gorącego wywaru z zupy. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Śmietankę wlewamy do zupy i mieszamy. Zupę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Miksujemy blenderem na gładki krem i doprawiamy do smaku. Zupa jest gotowa. Możemy ją podać z grzankami i rzeżuchą, skropioną olejem np. lnianym.
Życzę smacznego!