Krem z pomidorów z mozzarellą ala caprese

Będąc na szkoleniu w maju jadłam pyszną kremową zupę pomidorową z mozzarellą. Wiedziałam, że ją przygotuję, gdy tylko dorwę polskie pomidory. Zupa jest gęsta, mocno pomidorowa, z pachnącą bazylią i czosnkiem. Ser mozzarella dodałam dopiero na talerzyku, wówczas mięknie i delikatnie się rozpuszcza. Moim zdaniem to najlepsza zupa na lato 🙂 Poza sezonem możemy użyć pomidorów z puszki ( 3 puszki po 400g).

SKŁADNIKI:

  • 1 kg pomidorów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 suszone pomidory,
  • 125 g mozzarelli,
  • 1,5 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Szczypta cukru,
  • Garść liści bazylii,
  • ½ - 1 szklanka bulionu warzywnego

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory płuczemy, kroimy na pół i usuwamy twardą część. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, dodajemy obrane ząbki czosnku i kilka liści bazylii. Całość polewamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach. Następnie całość studzimy. Z pomidorów zdejmujemy skórki i całą zawartość naczynia przelewamy do garnka.

Dodajemy suszone pomidory oraz bulion i gotujemy 5-10 minut razem. Następnie całość miksujemy, dodajemy jeszcze garść świeżej bazylii, doprawiamy do smaku. Mozzarellę kroimy w kostkę. Możemy dodać ją do zupy, gdy trochę przestygnie lub posypywać nią porcję gotowej zupy na talerzykach.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Ilość bulionu zależy od gęstości zupy, jaką chcemy uzyskać.

2) Zupę możemy podać dodatkowo z czosnkowymi grzankami.

Krem z pomidorów

Krem z pomidorów

Krem z pomidorów

Krem z pomidorów





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź