Banany i czekolada - to ponadczasowe połączenie. Cieszę się, że w "Weekendowej Cukierence" mogę się wreszcie podzielić z Wami przepisem na ciasto bananowe z kropelkami czekolady: mięciutkie, puszyste, rozpływające się w ustach.
Chlebek bananowy to ciasto typowo amerykańskie. Proste i szybkie do przygotowania, idealne do kubka kawy i herbaty. W dzisiejszym przepisie banan łączy się z czekoladą, a dokładniej z chocolate chips czyli kropelkami czekolady. Dzięki użyciu kropelek czekoladowych ciasto po upieczeniu prezentuje się bardzo atrakcyjnie i w każdym jego kęsie czuć czekoladowy smak. Możecie je łatwo dostać w sklepach internetowych. Ale równie dobrze sprawdzi się tutaj drobno posiekana czekolada deserowa.
Chlebek bananowy smakuje nam najlepiej 2-3 dnia po przygotowaniu. Mam wrażenie, że te wszystkie smaki ciasta jakby się "przegryzały" i z każdym dniem chlebek smakuje jeszcze lepiej. Bardzo polecam, wypróbujcie koniecznie ten przepis.
SKŁADNIKI:
- 115g masła,
- ½ szklanki cukru (100g),
- 2 jajka,
- 3 bardzo dojrzałe banany,
- 1 i ½ szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1 szklanka kropelek czekoladowych chocolate chips (150g),
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Małą keksówkę o wymiarach 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Mąkę mieszamy z sodą i solą. Banany rozgniatamy widelcem.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy rozgniecione banany oraz ekstrakt z wanilii; miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy ¾ szklanki kropelek czekoladowych i całość mieszamy szpatułką. Ciasto wykładamy do foremki, wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy równomiernie resztą kropelek czekoladowych (1/4 szklanki).
Pieczemy około 60-70 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Jeśli nie macie chocolate chips to można dodać posiekaną drobno czekoladę deserową.