Chlebek bananowy z czekoladą

Banany i czekolada - to ponadczasowe połączenie. Cieszę się, że w "Weekendowej Cukierence" mogę się wreszcie podzielić z Wami przepisem na ciasto bananowe z kropelkami czekolady: mięciutkie, puszyste, rozpływające się w ustach.

Chlebek bananowy to ciasto typowo amerykańskie. Proste i szybkie do przygotowania, idealne do kubka kawy i herbaty. W dzisiejszym przepisie banan łączy się z czekoladą, a dokładniej z chocolate chips czyli kropelkami czekolady. Dzięki użyciu kropelek czekoladowych ciasto po upieczeniu prezentuje się bardzo atrakcyjnie i w każdym jego kęsie czuć czekoladowy smak. Możecie je łatwo dostać w sklepach internetowych. Ale równie dobrze sprawdzi się tutaj drobno posiekana czekolada deserowa.

Chlebek bananowy smakuje nam najlepiej 2-3 dnia po przygotowaniu. Mam wrażenie, że te wszystkie smaki ciasta jakby się "przegryzały" i z każdym dniem chlebek smakuje jeszcze lepiej. Bardzo polecam, wypróbujcie koniecznie ten przepis.

Chlebek bananowy z czekoladą

Chlebek bananowy z czekoladą

SKŁADNIKI:

  • 115g masła,
  • ½ szklanki cukru (100g),
  • 2 jajka,
  • 3 bardzo dojrzałe banany,
  • 1 i ½ szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1 szklanka kropelek czekoladowych chocolate chips (150g),

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Małą keksówkę o wymiarach 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Mąkę mieszamy z sodą i solą. Banany rozgniatamy widelcem.

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy rozgniecione banany oraz ekstrakt z wanilii; miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy ¾ szklanki kropelek czekoladowych i całość mieszamy szpatułką. Ciasto wykładamy do foremki, wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy równomiernie resztą kropelek czekoladowych (1/4 szklanki).

Pieczemy około 60-70 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Jeśli nie macie chocolate chips to można dodać posiekaną drobno czekoladę deserową.

Chlebek bananowy z czekoladą

Chlebek bananowy z czekoladą





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij