Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Już za chwilkę, już za momencik będziemy się cieszyć smakiem naszych polskich truskawek. Wspólnie z mężem wsadziliśmy na jesieni nasze pierwsze 100 krzaczków truskawek więc w tym roku zjemy nasze własne <3 A już są zielone. Więc jak już będziecie mieć truskawki to koniecznie przygotujcie mój dzisiejszy deser. Jest rewelacyjny, pyszny, kremowy, delikatny, obłedny! Mój synek zjadł od razu półtorej porcji. Mój mąż, który jest dość powściągliwy w opiniach, zachwycił się kilka razy nad jego konsystencją i smakiem, a ja nie mogłam przestać oblizywać miski po przygotowaniu deseru.
Crema di fragola to połączenie pysznego jajecznego kremu z mascarpone i śmietanką. To tak jakby jeść uszlachetniony kogel mogel w połączeniu z tiramisu. Coś pysznego, naprawdę! Krem przygotowałam z truskawkami, ale super sprawdzą się tutaj także maliny. Owoce można wymienić również na czekoladę. Wierzch deseru można również posypać pokruszonym biszkoptem (przed podaniem) lub dodatkowo podać biszkopty obok.
Więcej przepisów na desery z truskawkami
- Serniczki z truskawkami
- Deser budyniowy z truskawkami
- Proste tiramisu z truskawkami
- Ciastka francuskie z truskawkami
Przepyszny, kremowy, wprost rozpływa się w ustach 🙂
Włoski deser z truskawkami (crema di fragola)
Składniki (5 porcji):
- 250g truskawek,
- 3 jajka r.M,
- 50g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 250g serka mascarpone,
- 150g śmietany kremówki 36%,
- 1 łyżka kakao,
- DODATKOWO:
- truskawki do dekoracji
Przygotowanie:
Truskawki płuczemy, usuwamy szypułkę i osuszamy. Następnie kroimy je w kostkę. Rozdzielamy pomiędzy 5 szklanek.
Do przygotowania deseru użyłam szklanek o pojemności 230ml.
Jajka wbijamy do szklanej miski. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W garnku zagotowujemy wodę. Miskę umieszczamy na garnku tak, aby dno miski nie dotykało lustra wody. Woda powinna tylko delikatnie bulgotać. Jajka ubijamy na parze przez kilka minut aż zrobią się puszyste i jaśniejsze, a cukier się rozpuści i nie będzie wyczuwalny przy rozcieraniu między palcami. Można zmierzyć temperaturę ubijanych jajek termometrem. Powinna osiągnąć 80 stopni. Miskę z jajkami zdejmujemy z garnka. Studzimy i następnie chowamy do lodówki do schłodzenia.
*Ponieważ jajka podgrzewamy do temperatury 80 stopni to deser można bezpiecznie zjeść mimo użycia świeżych jajek.
Do schłodzonej masy jajecznej dodajemy po łyżce mascarpone i mieszamy lub miksujemy na małych obrotach do połączenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy szpatułką z pozostałymi składnikami. Krem rozkładamy pomiędzy 5 szklaneczek. Chowamy do lodówki na minimum 2 godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy kakao.
Smacznego!
Zrobiłam z malinami-jejku jakie to pyszne!
Super ❤️ Dziękuję za miłe słowa ❤️