Jak zamienić zwykłego schabowego w wystawne danie?
Nic prostszego, wystarczy połączyć go z sosem cygańskim, dodać warzywa i wszystko zapiec i gotowe 😉
Takie danie polecam szczególnie na spotkania rodzinne, więc może ktoś z Was przygotuje je również na święta.
Przygotowania wymaga pracy, ale porcja jest naprawdę spora, zadowoli wiele osób.
Wszyscy, którym niedziela kojarzy się ze schabowym również się nie zawiodą - tradycja pozostała, tylko troszkę unowocześniona. Takie danie na pewno zamieni Wasz niedzielny obiad w prawdziwą ucztę 🙂
Składniki:
- schab bez kości 1 kg,
- 4 jajka,
- bułka tarta do panierowania,
- sos cygański 400ml (np. Develey),
- 3 papryki czerwone,
- 1/2 kg pieczarek,
- 1/2 kg cebuli,
- ananas w puszce,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Schab dzielimy na mniejsze kotlety, każdy z nich rozbijamy tłuczkiem. Jajka rozkłócamy z solą i pieprzem. Mięso maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ananasa kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy i dodajemy pieczarki. Dusimy razem około 5 minut. Kolejno dorzucamy paprykę i dusimy jeszcze 15 minut. Następnie dodajemy ananasa i sos cygański i dokładnie mieszamy.
Całość dusimy około 15 minut i doprawiamy do smaku. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę mięsa. Wykładamy na nią warstwę z sosem i postępujemy tak aż do skończenia składników. Naczynie żaroodporne zamykamy. Ostatnia warstwę powinny stanowić warzywa. Mięso zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę i 20-25 minut. Polecam kroić mięso jak ciasto, wówczas świetnie widać utworzone warstwy. Potrawa zaspokoi głód kilka osób więc polecam ją szczególnie na większe rodzinne obiady. Smacznego 🙂