Sezon na szparagi zbliża się ku końcowi. Tymi warzywami będziemy mogli zajadać się ponownie już za rok. Szparagi możemy gotować, smażyć i piec. Ich czas obróbki jest bardzo krótki. Stąd świetnie sprawdziły się jako składnik szybkiej potrawy z ryżu. Tak przygotowany ryż to pomysł na obiad bez mięsa lub sycącą kolację czy lunch. W daniu mamy ryż, chrupiące warzywa i omlet jajeczny. Ryż możemy ugotować dużo wcześniej lub wykorzystać ryż już ugotowany pozostały nam z innego dania. Najpierw wszystkie warzywa kroimy, a później tylko szybko smażymy. Świetnym dodatkiem jest tutaj jajeczny omlet.
SKŁADNIKI (2-4 porcje):
-
200g ryżu,
-
½ łyżeczki kurkumy,
-
½ pęczka szparagów (250g),
-
200g różyczek kalafiora,
-
1 marchewka,
-
1 cebula,
-
2 ząbki czosnku,
-
OMLET:
-
3 jajka,
-
2 łyżki sosu sojowego,
-
SOS:
-
4 łyżki sosu sojowego,
-
2 łyżki oleju sezamowego,
-
2 ząbki czosnku,
-
Szczypta cukru,
-
Szczypta chili,
-
½ łyżeczki imbiru,
PRZYGOTOWANIE:
Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. Następnie kroimy je w ukośne plastry. Marchewkę i cebulę po obraniu kroimy w kostkę. Kalafiora kroimy lub rozdzielamy palcami na mniejsze różyczki.
Ryż gotujemy z zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go.
OMLET: Do miski wbijamy jajka, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i dokładnie roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, na gorący olej wlewamy jajka. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem aż jajka się zetną a omlet się zarumieni. Wówczas obracamy go na druga stronę i smażymy do zarumienienia. Po usmażeniu omlet studzimy i kroimy w cienkie paski.
SOS: Z 4 łyżek sosu sojowego, oleju sezamowego, czosnku przeciśniętego przez praskę, cukru, chili i imbiru tworzymy sos.
W głębokiej patelni bądź woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i marchewkę. Smażymy razem około 7-10 minut.
Wówczas dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki. Smażymy razem aż warzywa będą miękkie, ale nie będą się rozpadać – około 5-7 minut.
Dodajemy szparagi i smażymy kolejne 3 minuty.
Wówczas dodajemy ryż oraz kurkumę, dokładnie mieszamy i wlewamy sos. Danie z sosem zagotowujemy i gotujemy około 1 minutę. Dodajemy pokrojony omlet i ponownie mieszamy. Danie zdejmujemy z ognia i podajemy.
Życzę smacznego:)
Uwaga:
1) Całe danie zawiera około 1686kcal. Proponuję podanie 4 porcji dania.
Jedna porcja będzie zawierała 421,4kcal. W tym:
- węglowodany – 54,5g,
- białko – 13,5g,
- tłuszcz – 18,2g,
- błonnik - 4,1g.
Danie proponuję podać na lunch do pracy/szkoły lub obiad.
Wypróbuj też inne przepisy z tymi składnikami:
SZPARAGI / KALAFIOR / JAJKA