Pulpety po meksykańsku

Kuchnia meksykańska kojarzy mi się przede wszystkim z kolorowymi warzywami. Takie też jest moje dzisiejsze danie obiadowe czyli meksykańskie pulpety podane z sosem pomidorowym. Co więcej jest to danie odchudzone, bo pulpetów nie smażymy, a pieczemy. Ich przygotowanie nie różni się niczym od przygotowania zwykłych pulpetów z tym, że do masy mięsnej dodajemy warzywa oraz żółty ser. Gdy pulpety się pieką to w tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy.

Pulpety po meksykańsku

Pulpety po meksykańsku

SKŁADNIKI:

  • PULPETY:
  • 650g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • ½ puszki czerwonej fasoli,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100g żółtego sera,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki kminu,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • SOS:
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki kminu,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta cukru,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

PULPETY: Warzywa konserwowe odsączamy. Dodatkowo czerwoną fasolę przepłukujemy na sitku. Każdą z fasolek kroimy na pół (aby była mniej więcej wielkości kukurydzy). Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Kroimy ją następnie w kostkę wielkości kukurydzy. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy.

Wszystkie składniki na pulpety umieszczamy w misce. Mieszamy je na jednolitą masę. Z masy mięsnej formujemy pulpety. Układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Pulpety zapiekamy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

SOS: Cebule obieramy i drobno kroimy. Chili kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Szklimy na nim cebule. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili i chwilkę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, oregano, kmin, słodką paprykę, cukier, sól i pieprz. Sos zagotowujemy. Rondelek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Następnie sos odkrywamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i podgrzewamy jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje i większość wody odparuję. Ewentualnie sos doprawiamy do smaku.

Do sosu wkładamy upieczone pulpety i chwilkę razem podgrzewamy.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Pulpety zamiast piec możemy też usmażyć na patelni.

Pulpety po meksykańsku

Pulpety po meksykańsku

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij