Pulpety po meksykańsku

Kuchnia meksykańska kojarzy mi się przede wszystkim z kolorowymi warzywami. Takie też jest moje dzisiejsze danie obiadowe czyli meksykańskie pulpety podane z sosem pomidorowym. Co więcej jest to danie odchudzone, bo pulpetów nie smażymy, a pieczemy. Ich przygotowanie nie różni się niczym od przygotowania zwykłych pulpetów z tym, że do masy mięsnej dodajemy warzywa oraz żółty ser. Gdy pulpety się pieką to w tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy.

Pulpety po meksykańsku

Pulpety po meksykańsku

SKŁADNIKI:

  • PULPETY:
  • 650g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • ½ puszki czerwonej fasoli,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100g żółtego sera,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki kminu,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • SOS:
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki kminu,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta cukru,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

PULPETY: Warzywa konserwowe odsączamy. Dodatkowo czerwoną fasolę przepłukujemy na sitku. Każdą z fasolek kroimy na pół (aby była mniej więcej wielkości kukurydzy). Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Kroimy ją następnie w kostkę wielkości kukurydzy. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy.

Wszystkie składniki na pulpety umieszczamy w misce. Mieszamy je na jednolitą masę. Z masy mięsnej formujemy pulpety. Układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Pulpety zapiekamy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

SOS: Cebule obieramy i drobno kroimy. Chili kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Szklimy na nim cebule. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili i chwilkę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, oregano, kmin, słodką paprykę, cukier, sól i pieprz. Sos zagotowujemy. Rondelek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Następnie sos odkrywamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i podgrzewamy jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje i większość wody odparuję. Ewentualnie sos doprawiamy do smaku.

Do sosu wkładamy upieczone pulpety i chwilkę razem podgrzewamy.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Pulpety zamiast piec możemy też usmażyć na patelni.

Pulpety po meksykańsku

Pulpety po meksykańsku





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź