Polędwiczka po chińsku z mango

Kuchnia chińska to jedna z naszych ulubionych kuchni. Uwielbiamy ją przede wszystkim za smak, ale również za szybkość przygotowania potraw. Wystarczy wcześniej pokroić wszystkie składniki, a samo przygotowanie obiadu zajmie nam góra 10-15 minut. Warzywa smażymy krótko, ale na dużym ogniu. Dzięki temu są jędrne i chrupiące. Polędwiczka także nie wymaga długiego smażenia. Kropkę nad i stanowi pyszny sos, który dodajemy pod koniec gotowania. Najlepszym dodatkiem do takiego dania będzie ryż.

SKŁADNIKI (2-3 porcje):

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 300-400g),
  • Mąka ziemniaczana,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 1 papryka,
  • 1 mango,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2cm kawałek imbiru,
  • 2 łyżki oleju
  • SOS:
  • 3 łyżki octu ryżowego,
  • 3 łyżki wody,
  • 1 i ½ łyżki cukru trzcinowego,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • DO PODANIA:
  • 200g ryżu,
  • Szczypiorek,

PRZYGOTOWANIE:

Składniki sosu mieszamy ze sobą. Sos odstawiamy na bok.

Z polędwiczki odcinamy zewnętrzną białą błonę. Następnie kroimy ją wzdłuż na pół. Kolejno mięso kroimy w poprzek włókien na cienkie plasterki. Plasterki przekładamy do miski i mieszamy z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Staramy się, aby mięso było dokładnie obtoczone w mące.

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paseczki. Mango obieramy i kroimy w słupki. Lepiej użyć mango, które jeszcze nie jest bardzo dojrzałe, aby nam się nie rozpadło podczas smażenia. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.

Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy polędwiczkę i smażymy ją na dużym ogniu około 3 minut często mieszając. Mięso powinno się delikatnie zarumienić i równomiernie obsmażyć. Mięso wyjmujemy na talerz, a na tę samą patelnię dodajemy 1 łyżkę oleju. Wkładamy cebule i paprykę. Smażymy na średnim ogniu przez około 3-5 minut często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy imbir i czosnek. Następnie dodajemy polędwiczkę i mango, mieszamy. Kolejno wlewamy sos i gotujemy razem na dużym ogniu przez około 1-2 minuty aż sos zgęstnieje. W między czasie mieszamy.

Gotową polędwiczkę podajemy z ryżem. Całość posypujemy szczypiorkiem.

Życzę smacznego!

Polędwiczka po chińsku z mango

Polędwiczka po chińsku z mango

Inspiracja 

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij