Kuchnia chińska to jedna z naszych ulubionych kuchni. Uwielbiamy ją przede wszystkim za smak, ale również za szybkość przygotowania potraw. Wystarczy wcześniej pokroić wszystkie składniki, a samo przygotowanie obiadu zajmie nam góra 10-15 minut. Warzywa smażymy krótko, ale na dużym ogniu. Dzięki temu są jędrne i chrupiące. Polędwiczka także nie wymaga długiego smażenia. Kropkę nad i stanowi pyszny sos, który dodajemy pod koniec gotowania. Najlepszym dodatkiem do takiego dania będzie ryż.
SKŁADNIKI (2-3 porcje):
- 1 polędwiczka wieprzowa (około 300-400g),
- Mąka ziemniaczana,
- Sól,
- Pieprz,
- 1 papryka,
- 1 mango,
- 1 mała czerwona cebula,
- 1 mała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2cm kawałek imbiru,
- 2 łyżki oleju
- SOS:
- 3 łyżki octu ryżowego,
- 3 łyżki wody,
- 1 i ½ łyżki cukru trzcinowego,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- DO PODANIA:
- 200g ryżu,
- Szczypiorek,
PRZYGOTOWANIE:
Składniki sosu mieszamy ze sobą. Sos odstawiamy na bok.
Z polędwiczki odcinamy zewnętrzną białą błonę. Następnie kroimy ją wzdłuż na pół. Kolejno mięso kroimy w poprzek włókien na cienkie plasterki. Plasterki przekładamy do miski i mieszamy z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Staramy się, aby mięso było dokładnie obtoczone w mące.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paseczki. Mango obieramy i kroimy w słupki. Lepiej użyć mango, które jeszcze nie jest bardzo dojrzałe, aby nam się nie rozpadło podczas smażenia. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy polędwiczkę i smażymy ją na dużym ogniu około 3 minut często mieszając. Mięso powinno się delikatnie zarumienić i równomiernie obsmażyć. Mięso wyjmujemy na talerz, a na tę samą patelnię dodajemy 1 łyżkę oleju. Wkładamy cebule i paprykę. Smażymy na średnim ogniu przez około 3-5 minut często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy imbir i czosnek. Następnie dodajemy polędwiczkę i mango, mieszamy. Kolejno wlewamy sos i gotujemy razem na dużym ogniu przez około 1-2 minuty aż sos zgęstnieje. W między czasie mieszamy.
Gotową polędwiczkę podajemy z ryżem. Całość posypujemy szczypiorkiem.
Życzę smacznego!
Bardzo smaczne danie, idealnie doprawione, wyszły mi cztery porcje. Również dobre odgrzane na drugi dzień.
Cieszę się, że smakowało ?