Danie to wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Wyczuwalna jest słodycz pomidorów i charakterystyczna dla tej kuchni przyprawa - kumin. Mięso po upieczeniu wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne. Dodatkowo mamy pyszny pomidorowy sos wzbogacony smakiem fasoli czerwonej. Przygotowanie trwa kilka minut, a reszta to już tylko pieczenie.
SKŁADNIKI:
- 8 podudzi z kurczaka ( około 1kg),
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g),
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- ½ łyżeczki kuminu,
- 1 łyżeczka oregano,
- Szczypta gałki muszkatołowej,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Z mięsa usuwamy skórę. Oprószamy je solą i pieprzem i obsmażamy na patelni. Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy sos. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Szklimy ją na oleju, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy wino, zagotowujemy.
Wówczas dodajemy pomidory w puszce, koncentrat, mieszamy i trzymamy na ogniu 2 minuty. Dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy odsączoną fasolę, mieszamy. Przygotowany sos wykładamy na mięso. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę. Podajemy z ryżem lub pieczywem ozdobione świeżym oregano bądź posypane natką pietruszki.
Życzę smacznego 🙂