Pyszne placuszki, które możecie zaserwować zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Moc kolorowych warzyw i kurczak, wszystko to otulone jest ciastem. Placki te najlepiej podać z ostrym sosem - może to być sos pomidorowy, czosnkowy, lub z ketchupem. Są bardzo sycące, bardzo proste i szybkie do przygotowania - wystarczy bowiem wymieszać składniki. Można je również odgrzewać.Polecam 🙂
Składniki:
- 1 jajko,
- 120g mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- szczypta chili,
- pieprz,
- 10 łyżek mleka,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/3 czerwonej papryki,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1/2 puszki czerwonej fasoli,
- 2 dymki,
- 1 papryczka chili,
- 1 mala pierś z kurczaka,
- przyprawa do dań kuchni meksykańskiej,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko i oliwę, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, szczyptę soli, pieprzu, chili i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy obficie przyprawą do dań kuchni meksykańskiej. Skrapiamy go oliwą i odstawiamy na co najmniej pół godziny.
Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy, paprykę i papryczkę chili drobno kroimy, cebulę dymkę kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy dokładnie, aby ciasto połączyło się z warzywami. Dodajemy również wystudzone mięso, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta, rozpłaszczamy je i smażymy na wolnym ogniu na rumiano. Gotowe placuszki podajemy z sosami np. ostrym pomidorowym, czosnkowym. Smacznego 🙂