Tak podane pierogi mogą stanowić sycący bezmięsny obiad. Z powodzeniem możemy je zaserwować na rodzinnej imprezie czy Sylwestrze. Co więcej danie prezentuję się bardzo elegancko. Jeszcze lepszym pomysłem będzie zapieczenie pierożków w 4 naczynkach, aby każdy miał swoją porcję. Pierogi są mięciutkie, a farsz delikatny i z charakterem. Z powodzeniem można je odgrzewać.
SKŁADNIKI (4 porcje):
-
PIEROGI:
-
250g mąki pszennej,
-
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
-
Szczypta soli,
-
¼ szklanki gorącej wody,
-
½ szklanki mleka,
-
1,5 łyżki oleju,
-
FARSZ:
-
200g świeżego szpinaku,
-
2 ząbki czosnku,
-
150g sera feta,
-
125g mozzarelli,
-
125g ricotty,
-
Gałka muszkatołowa,
-
Słodka i ostra papryka w proszku,
-
SOS POMIDOROWY:
-
2 puszki pomidorów krojonych (2x400g),
-
1 papryczka chili,
-
2 ząbki czosnku,
-
Szczypta cukru,
-
½ łyżeczki oregano,
-
DODATKOWO:
-
Olej do smażenia,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
50g parmezanu,
-
Świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE:
PIEROGI: Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. Dodajemy gorącą wodę. Następnie dodajemy olej oraz stopniowo wlewamy letnie mleko i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Na każdym kółku układamy około 1 łyżeczki farszu i zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 1 minutę od wypłynięcia.
FARSZ: Na suchą patelnię wrzucamy opłuczony i wysuszony szpinak. Podgrzewamy go kilka minut aż zwiędnie i cała woda z niego wyparuję. Około 1 minutę przez końcem dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Szpinak wykładamy na deskę i drobno siekamy.
Ser feta i ricottę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy startą na grubych oczkach tarki mozzarellę i mieszamy. Dodajemy posiekany, wystudzony szpinak oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia składników i doprawiamy do smaku.
SOS POMIDOROWY: W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili i chwilkę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, oregano cukier, sól i pieprz. Sos zagotowujemy. Rondelek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Następnie sos odkrywamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje, a więc odparuję woda.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos. W sosie układamy pierogi. Możemy je posypać posiekaną bazylią. Pierogi zapiekamy 15 minut. Tuż po wyjęciu z piekarnika pierożki posypujemy tarkowanym parmezanem oraz świeżą bazylią.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Pierogi możemy ułożyć w 4 mniejszych naczynkach i zapiec. 1 naczynko=1 porcja.
2) Parmezan możemy zastąpić zwykłym żółtym serem.
3) Z podanych proporcji wychodzi około 30 pierożków.
boskie pierogi 🙂 uwielbiam szpinak 🙂
Wspaniałe danie. I jak pięknie podane!
Bardzo polecam 😍 I dzięki za miłe słowa ❤️