- CIASTO:
- 500 g mąki,
- 2 łyżka oleju,
- Szczypta soli,
- ciepła woda (około 1 szklanki),
- NADZIENIE:
- 100g suszonych grzybów,
- 6 średniej wielkości ziemniaków,
- 2 cebule,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE: Suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły, około 15 minut. Grzyby odcedzamy i kroimy w drobną kostkę (lub mielimy w maszynce do mięsa).
Ziemniaki obieramy i gotujemy ze szczyptą soli do miękkości. Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy dokładnie tłuczkiem, aby były kremowe (lub przepuszczamy je przez praskę do ziemniaków).
Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na oleju.
W misce łączymy ziemniaki, grzyby i cebule, dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami. Życzę smacznego 🙂
prosto i smacznie 🙂
Bardzo smaczne pierogi. Dziękuję za przepis
Cieszę się, że smakowały 😀