Pierogi ukraińskie

To kolejna propozycja na pierogi w trwającym na blogu tygodniu pierogowym. Te pierogi przypominają smakiem kotlet ziemniaczany z sosem grzybowym. Najlepsze są dnia następnego, wówczas smak grzybów dominuje. Są bardzo sycące i tanie w przygotowaniu. Kuchnia ukraińska zaskakuje prostotą i świetnym smakiem.
SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 500 g mąki,
  • 2 łyżka oleju,
  • Szczypta soli,
  • ciepła woda (około 1 szklanki),
  • NADZIENIE:
  • 100g suszonych grzybów,
  • 6 średniej wielkości ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • Sól,
  • Pieprz,


PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły, około 15 minut. Grzyby odcedzamy i kroimy w drobną kostkę (lub mielimy w maszynce do mięsa).

Ziemniaki obieramy i gotujemy ze szczyptą soli do miękkości. Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy dokładnie tłuczkiem, aby były kremowe (lub przepuszczamy je przez praskę do ziemniaków).

Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na oleju.

W misce łączymy ziemniaki, grzyby i cebule, dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

CIASTO:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami. Życzę smacznego 🙂

 





3 komentarzy

  1. prosto i smacznie 🙂

    • Bardzo smaczne pierogi. Dziękuję za przepis

      • cukiereczek

        Cieszę się, że smakowały 😀

Zostaw odpowiedź