Pieczony pudding ryżowy

Pieczony pudding ryżowy to kwintesencja słoweńskiej kuchni. Jest podawany w Słowenii nawet w szpitalach, aby zapewnić komfort i poczucie ciepła domowego nawet w miejscach publicznych. Przygotowany jest z ugotowanego ryżu. Podaje się go pokrojony w plastry, jak ciasto. To idealny popołudniowy deser.

Pieczony pudding ryżowy jest pysznie mleczny, kremowy i puszysty. Wprost rozpływa się w ustach. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Taki pudding uwielbiają dzieci i dorośli. Pudding świetnie się przechowuje w lodówce i dobrze odgrzewa. Nie wymaga żadnych dodatków – jedynie odrobiny cukru pudru na wierzch. Świetnie sprawdzi się jako obiad na słodko. Kluczowym jest użycie w tym przepisie ryżu arborio.

Ten słoweński deser to jedna z moich ulubionych zapiekanek ryżowych na słodko (zaraz po ryżu pieczonym z jabłkami).

Pieczony pudding ryżowy

Pieczony pudding ryżowy

SKŁADNIKI:

  • 200g ryżu do risotto (arborio),
  • ½ szklanki wody,
  • 3 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki cukru (80-85g),
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny,
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 60g miękkiego masła,
  • 4 jajka

PRZYGOTOWANIE:

Naczynie żaroodporne o wymiarach 20x30cm smarujemy niewielką ilością masła. Odstawiamy na bok. Ryż umieszczamy na sitku i płuczemy chwilkę pod bieżącą wodą.

W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem. Wsypujemy ryż i ponownie całość zagotowujemy. Garnek przykrywamy i ryż gotujemy około 25-30 minut co jakiś czas mieszając. Ryż studzimy do temperatury pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy mikserem przez 3 minuty z cukrem, skórką z cytryny i ekstraktem z wanilii. Dodajemy masło i ucieramy jeszcze przez 2 minuty. Do żółtek dodajemy ryż i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 40-45 minut do ładnego zarumienienia. Gdyby pudding zaczynał się spiekać to jego wierzch przykrywamy folią.

Pudding podajemy na ciepło oprószony cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

Pieczony pudding ryżowy

Pieczony pudding ryżowy





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij