Pieczony pudding ryżowy to kwintesencja słoweńskiej kuchni. Jest podawany w Słowenii nawet w szpitalach, aby zapewnić komfort i poczucie ciepła domowego nawet w miejscach publicznych. Przygotowany jest z ugotowanego ryżu. Podaje się go pokrojony w plastry, jak ciasto. To idealny popołudniowy deser.
Pieczony pudding ryżowy jest pysznie mleczny, kremowy i puszysty. Wprost rozpływa się w ustach. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Taki pudding uwielbiają dzieci i dorośli. Pudding świetnie się przechowuje w lodówce i dobrze odgrzewa. Nie wymaga żadnych dodatków – jedynie odrobiny cukru pudru na wierzch. Świetnie sprawdzi się jako obiad na słodko. Kluczowym jest użycie w tym przepisie ryżu arborio.
Ten słoweński deser to jedna z moich ulubionych zapiekanek ryżowych na słodko (zaraz po ryżu pieczonym z jabłkami).
SKŁADNIKI:
- 200g ryżu do risotto (arborio),
- ½ szklanki wody,
- 3 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki cukru (80-85g),
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny,
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 60g miękkiego masła,
- 4 jajka
PRZYGOTOWANIE:
Naczynie żaroodporne o wymiarach 20x30cm smarujemy niewielką ilością masła. Odstawiamy na bok. Ryż umieszczamy na sitku i płuczemy chwilkę pod bieżącą wodą.
W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem. Wsypujemy ryż i ponownie całość zagotowujemy. Garnek przykrywamy i ryż gotujemy około 25-30 minut co jakiś czas mieszając. Ryż studzimy do temperatury pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy mikserem przez 3 minuty z cukrem, skórką z cytryny i ekstraktem z wanilii. Dodajemy masło i ucieramy jeszcze przez 2 minuty. Do żółtek dodajemy ryż i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 40-45 minut do ładnego zarumienienia. Gdyby pudding zaczynał się spiekać to jego wierzch przykrywamy folią.
Pudding podajemy na ciepło oprószony cukrem pudrem.
Życzę smacznego!