Pancakes z borówkami

Pancakes to klasyka kuchni amerykańskiej. Są to puszyste placki smażone na patelni i podawane najczęściej na śniadanie z różnymi dodatkami. Amerykanie często do ciasta na pancakes dodają borówki amerykańskie lub kropelki czekolady czyli chocolate chips. Pancakes na kwaśnej śmietanie z borówkami są niezwykle puszyste i wypełnione po brzegi soczystymi owocami. Są proste i szybkie do przygotowania. Nie mogą się równać z żadnymi sklepowymi placuszkami.

Pancakes z borówkami

Pancakes z borówkami

Puszyste pancakes na kwaśnej śmietanie z borówkami

Placki i naleśniki pojawiają się u nas zazwyczaj w weekendy. To właśnie w sobotę i niedzielę mamy czas usiąść razem przy stole i cieszyć się smakiem pysznego śniadania. Te placuszki mają jedną wielką zaletę - robi się je bardzo szybko. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać rózgą kuchenną. Od momentu rozpoczęcia przygotowań wystarczy 30 minut, aby talerz pełen placków pojawił się na stole.

Pancakes z borówkami

Pancakes z borówkami

Składniki na pancakes z borówkami

Wszystko czego potrzebujesz do przygotowania tych amerykańskich naleśników zapewne już masz w swojej lodówce i spiżarni. Są to: mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier, masło, jajka, mleko, śmietana 18%.

Składniki na pancakes

Składniki na pancakes

Jak uzyskać puszyste pancakes?

Dobrze dobrana proporcja suchych i mokrych składników sprawia, że pancakes są puszyste. Kluczem do sukcesu jest także użycie dwóch spulchniaczy: sody i proszku do pieczenia. Kwaśna śmietana w tym przepisie aktywuje sodę oczyszczona, a proszek do pieczenia pomaga plackom odpowiednio rosnąć.

Jak przygotować pancakes z borówkami?

Przygotowanie placków zajmie Ci zaledwie kilka minut. Reszta czasu to smażenie.

  1. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
  2. W drugiej misce wymieszaj rózgą mokre składniki: mleko, śmietanę, rozpuszczone masło i jajka.
  3. Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Dodaj borówki i wmieszaj je w ciasto.
  4. Rozgrzej patelnię i smaż placki na rumiano z obu stron.

Kilka wskazówek

  • Pozwól plackom przed podaniem odrobinę ostygnąć, bo sok z borówek od razu po usmażeniu placuszków będzie bardzo gorący.
  • Jeśli placki zaczną się za szybko rumienić to zmniejsz ogień na mniejszy.
  • Placki smaż na minimalnej ilości oleju.
  • Placki następnego dnia możesz podgrzać przez kilka-kilkanaście sekund w mikrofali. Nie zjedzone placki przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  • Ciasto możesz nakładać na patelnię łyżką lub łyżeczką, a nawet łyżką do lodów.

Z czym podawać pancakes z borówkami?

Jedną z rzeczy, które uwielbiamy w robieniu pancakes, jest to jak wiele różnych dodatków do nich pasuje. O to kilka propozycji:

  • syrop klonowy lub syrop z agawy,
  • kwaśna śmietana lub jogurt,
  • owoce np. banan, truskawki, borówki,
  • miód lub masło miodowe (miód podgrzany razem z masłem),
  • sos owocowy.
Pancakes z borówkami

Pancakes z borówkami

Często zadawane pytania

Czy mogę użyć jagód?

Tak, w tym przepisie świetnie sprawdzą się jagody.

Czy mogę użyć mrożonych borówek?

Tak, w tym przepisie można użyć mrożonych borówek. Nie rozmrażamy ich wcześniej. Równie dobrze można użyć mrożonych lub świeżych malin.

Skąd mam wiedzieć kiedy obrócić placka na drugą stronę?

Pancakes smażymy około 2 minuty z każdej strony. Odwracamy go na drugą stronę, gdy zobaczymy, że na jego powierzchni zaczynają się pojawiać bąbelki. Wówczas krawędzie placuszka powinny się lekko zarumienić.

Gdyby krawędzie placka mocno się zarumieniły, a bąbelków jeszcze nie było tzn., że trzeba zmniejszyć ogień na mniejszy.

Czym mogę zastąpić śmietanę 18%?

Możesz ją zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem typu greckiego.

Pancakes z borówkami

Pancakes z borówkami

Więcej przepisów na śniadaniowe pancakes

Pancakes z borówkami

Pancakes z borówkami

Te placuszki z borówkami są puszyste u wypełnione soczystymi owocami. To propozycja na pyszne i szybkie śniadanie - będą gotowe w góra 30 minut!

Puszyste pancakes z borówkami (na kwaśnej śmietanie)

SKŁADNIKI (6 porcji):

  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki śmietany 18% (170g),
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła (50g),
  • 320g mąki (2 szklanki),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 150g borówek,
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia.

W drugiej misce umieszczamy rozpuszczone i przestudzone masło, jajka, śmietanę i mleko. Roztrzepujemy je krótko rózgą, do połączenia. Dodajemy suche składniki mieszamy. Następnie dodajemy borówki i mieszamy. Staramy się mieszać krótko.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nakładamy łyżką ciasto i smażymy pancakes około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Placki obracamy na drugą stronę, gdy na ich powierzchni pojawią się bąbelki. Pancakes powinny być rumiane. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz pancakes z borówkami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Pięknie wyglądają a smakują obłędnie ❤️

    • cukiereczek

      Cudowne 🙂

Zostaw odpowiedź