Skyr czyli gęsty jogurt naturalny typu islandzkiego stał się bardzo popularnym produktem. Jest to produkt zdrowy, bogaty w białko, świetnie łączy się z owocami i innymi dodatkami. Może stanowić główny składnik owsianki. Może być dodatkiem do naleśników. Może być także składnikiem zupy krem. Ale dziś chcę Wam zaprezentować pyszne i puszyste placki skyrowe. Te placki (łącznie ze smażeniem) przygotujecie w 15 minut. Wystarczy wymieszać rózgą pięć składników i gotowe. A składniki te na pewno macie w domu. Są to jajka, mąka, proszek do pieczenia, cukier/ksylitol i skyr. Jako słodzik użyłam do placków ksylitol. Ale równie dobrze można dać cukier albo użyć skyru smakowego (piszę o tym w uwagach pod przepisem).
Placki są niezwykle puszyste i delikatne. Ładnie się smażą. Najlepsze są świeże, ale przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku będą smaczne także drugiego dnia. Można je więc zabrać do pracy czy zrobić dzieciom na drugie śniadanie do szkoły. A jak serwować takie placki? Można zjeść je same. Sprawdzą się zatem jako posiłek dla maluchów (np. przy rozszerzaniu diety). Jeśli liczysz kalorie to podaj je np. z naturalnym serkiem homo i owocami. Świetnym dodatkiem będą także kremy proteinowe (o smaku białej czekolady lub orzechowy) i owoce, a także masło orzechowe. A jeśli nie liczysz kalorii to podaj je z nutellą, syropem klonowym, miodem, frużeliną owocową itp. - tak jak lubisz najbardziej 🙂
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 300g naturalnego skyru (jogurtu typu islandzkiego),
- 2 jajka,
- 3 łyżeczki ksylitolu (21g),
- 100g mąki pszennej,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
- DODATKOWO:
- 2 łyżeczki oleju do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wbijamy jajko. Dodajemy jogurt skyr oraz ksylitol i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki na rumiano z obu stron na wolnym ogniu. Obracamy je ostrożnie. Podajemy z dodatkiem owoców, kremem proteinowym, frużeliną owocową lub serkiem homo.
Z tych proporcji wyjdzie około 14 placuszków.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Ksylitol można zastąpić cukrem.
2) Do przygotowania placków można użyć także skyru waniliowego lub innego smakowego. Wówczas pomijamy całkowicie ksylitol w przepisie, bo placki będą już odpowiednio słodkie.
3) Jedna porcja placków (bez dodatków) zawiera około 422kcal. W tym:
- węglowodany – 51g,
- białko – 31g,
- tłuszcz – 11,6g,
- błonnik – 1,8g.
Placki proponuję podać na drugie śniadanie.
Super łatwe i przepyszne placki – u mnie wskoczyły w towarzystwie gorzkiej czekolady, masła orzechowego i jabłek ?
Wyszły piękne! 🙂
Pół na pół z drobną mąką razową pszenną również wychodzą 😍
Super 🤗♥️ Dobrze wiedzieć!
Czy można przygotować to ciasto wieczorem a rano usmażyć?
Raczej nie.
A ile to jest jedna porcja ? Niezbyt duzo szczegółów
1 porcja to 7 placuszków. Wszystko jest w przepisie, proszę czytać uważnie 🤭
U mnie z mąką orkiszową pełnoziarnistą też wychodzą smaczne, polecam 🙂
No to super 🙂