Placki skyrowe

Skyr czyli gęsty jogurt naturalny typu islandzkiego stał się bardzo popularnym produktem. Jest to produkt zdrowy, bogaty w białko, świetnie łączy się z owocami i innymi dodatkami. Może stanowić główny składnik owsianki. Może być dodatkiem do naleśników. Może być także składnikiem zupy krem. Ale dziś chcę Wam zaprezentować pyszne i puszyste placki skyrowe. Te placki (łącznie ze smażeniem) przygotujecie w 15 minut. Wystarczy wymieszać rózgą pięć składników i gotowe. A składniki te na pewno macie w domu. Są to jajka, mąka, proszek do pieczenia, cukier/ksylitol i skyr. Jako słodzik użyłam do placków ksylitol. Ale równie dobrze można dać cukier albo użyć skyru smakowego (piszę o tym w uwagach pod przepisem).

Placki są niezwykle puszyste i delikatne. Ładnie się smażą. Najlepsze są świeże, ale przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku będą smaczne także drugiego dnia. Można je więc zabrać do pracy czy zrobić dzieciom na drugie śniadanie do szkoły. A jak serwować takie placki? Można zjeść je same. Sprawdzą się zatem jako posiłek dla maluchów (np. przy rozszerzaniu diety). Jeśli liczysz kalorie to podaj je np. z naturalnym serkiem homo i owocami. Świetnym dodatkiem będą także kremy proteinowe (o smaku białej czekolady lub orzechowy) i owoce, a także masło orzechowe. A jeśli nie liczysz kalorii to podaj je z nutellą, syropem klonowym, miodem, frużeliną owocową itp. - tak jak lubisz najbardziej 🙂

Placki skyrowe

Placki skyrowe

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 300g naturalnego skyru (jogurtu typu islandzkiego),
  • 2 jajka,
  • 3 łyżeczki ksylitolu (21g),
  • 100g mąki pszennej,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
  • DODATKOWO:
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wbijamy jajko. Dodajemy jogurt skyr oraz ksylitol i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki na rumiano z obu stron na wolnym ogniu. Obracamy je ostrożnie. Podajemy z dodatkiem owoców, kremem proteinowym, frużeliną owocową lub serkiem homo.

Z tych proporcji wyjdzie około 14 placuszków.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Ksylitol można zastąpić cukrem.

2) Do przygotowania placków można użyć także skyru waniliowego lub innego smakowego. Wówczas pomijamy całkowicie ksylitol w przepisie, bo placki będą już odpowiednio słodkie.

3) Jedna porcja placków (bez dodatków) zawiera około 422kcal. W tym:

  • węglowodany – 51g,
  • białko – 31g,
  • tłuszcz – 11,6g,
  • błonnik – 1,8g.

Placki proponuję podać na drugie śniadanie.

Placki skyrowe

Placki skyrowe

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij