Pewnie przygotowanie carbonary z dodatkiem makaronu orzo zamiast spaghetti nie spodoba się Włochom. Natomiast carbonara przygotowana w ten sposób daje niezwykłą kremowość sosu, niczym w risotto - mamy tutaj jajeczny kremowy sos w połączeniu z pysznym boczkiem. Jest to ekspresowe danie obiadowe, które będzie na stole w mniej niż 30 minut. Spróbuj przygotować carbonarę w kąpieli wodnej, a będziesz mógł jeszcze lepiej kontrolować konsystencję sosu. Możesz przygotować ją w tradycyjny sposób.
Pyszne danie jednogarnkowe, które będzie na stole w 15 minut. Łączy w sobie kremowość risotto i smak klasycznej carbonary.
Orzo carbonara
Składniki (2 porcje):
- 150g makaronu orzo,
- 150g wędzonego parzonego boczku,
- 50g startego parmezanu,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Makaron orzo gotujemy al dente w osolonej wodzie tzn. 2 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu. Odlewamy około 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu i zostawiamy na boku. Makaron przelewamy na sitku zimną woda i odstawiamy do odcieknięcia.
* Makorn orzo kupisz w większym supermarkcie lub w sklepach internetowych. Szukaj go pod nazwą: makron ryżowy, makaron orzo lub makaron w kształcie ryżu.
Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy na rumiano na suchej patelni.
Do większej miski wsypujemy ser parmezan (odkładamy odrobinę do posypania po wierzchu gotowej potrawy), dodajemy jajko i żółtko. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia.
W garnku zagotowujemy wodę. Miskę z serem i żółtkami umieszczamy na garnku i carbonarę przygotujemy w kąpieli wodnej. Dno miski nie powinno dotykać lustra wody, a woda powinna się delikatnie gotować. Do miski dodajemy boczek oraz około 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu, mieszamy. Następnie dodajemy ugotowany makaron orzo i ponownie mieszamy. Całe danie gotujemy około 5 minut często mieszając aż sos zrobi się kremowy i zgęstnieje. Na początku sos będzie wydawał się dość płynny, ale po kilku minutach zgęstnieje, zrobi się błyszczący i oblepi makaron.
Gotową carbonarę rozkładamy do dwóch miseczek. Wierzch opróśzamy odłożonym parmezanem i posypujemy dużą szczyptą soli. Podajemy od razu. Smacznego!
*Takie gotowanie carbonary w kąpieli wodnej pozwala łatwiej kontrolować konsystencję sosu jajecznego.