To najlepsze bułeczki do hot dogów. Są puszyste, delikatne i mięciutkie. Swój wspaniały smak zawdzięczają także dodatkowi mleka w proszku. Pieczemy je przytulone jedna do drugiej. A po upieczeniu podsmażamy na maśle, aby otrzymać chrupiące boki. Następnie bułkę nacinamy od góry i wypełniamy dodatkami. Długo szukałam takiego przepisu. Zazwyczaj bułki do hot dogów, które piekłam były twarde. Natomiast te mają ogromną przewagę nad innymi, bo są mięciutkie. Czym nadziejecie bułkę to już kwestia smaku - mogą to być świeże ogórki, pomidory i cebula, może być sałata, pikle i prażona cebulka. Zamiast parówki możemy dać frankfurterki lub pieczoną biała kiełbasę. Spróbujcie i smakujcie 🙂
Bułki można też uformować i piec każdą oddzielnie (bez przytulania) – wówczas nacinamy je z boku i nie musimy już podsmażać. Myślę, że jeśli uformujemy okrągłe bułeczki to spokojnie można je wykorzystać do hamburgerów.
SKŁADNIKI (10 sztuk):
- CIASTO:
- ½ szklanki mleka,
- ½ szklanki wody,
- ¼ szklanki mleka w proszku,
- 1 i ½ łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 60g masła,
- 20g świeżych drożdży,
- 500g mąki pszennej,
- 1 i ½ łyżeczki soli,
- DODATKOWO:
- 1 jajko do posmarowania bułeczek,
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. W wodzie rozpuszczamy mleko w proszku. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy. Masa powinna być jednolita, bez grudek, dość gęsta. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł.
Jajko ucieramy mikserem. Dodajemy rozczyn, wodę z mlekiem w proszku, sól i mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1,5h). Powinno podwoić swoją objętość.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 10 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości 12cm.
Otrzymany prostokąt zwijamy tak jak naleśnika, aby otrzymać bułkę długości 12cm.
Bułki układamy na blaszce łączeniem do dołu w jednym rządku, jeden obok drugiego, zachowując 1,5cm odległości. Jeśli nie zmieszczą się wszystkie w rządku to układamy drugi rządek. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 40 minut do ponownego podrośnięcia.
Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy około 22 minuty, do zarumienienia. Po upieczeniu bułeczki studzimy.
Wystygnięte bułeczki rozdzielamy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła. Obsmażamy bułeczkę z 2 stron (z tej strony, z której była przytulona do innej bułeczki). Następnie bułeczkę kroimy wzdłuż na pół. Wkładamy ulubione dodatki (u nas ogórek, pomidor, cebulka) i parówkę, polewamy ketchupem i musztardą.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Można użyć zamiennie 10g drożdży suszonych. Wówczas należy je tylko wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić na 5 minut. Następnie dodać pozostałe składniki i postępować tak jak w przepisie.
Bułeczki wyszły super mięciutkie i puszyste w środku z chrupiącą skórką. Na pewno nie raz powtórzę ten przepis.
Bardzo się cieszę, że smakowały ?
Można pominąć mleko w proszku? ?
Można. Choć to ważny składnik bułeczek ?
Można też mleko w proszku zastąpić śmietanką do kawy.
Przepyszne, mięciutkie. Długo szukałam przepisu ten jest idealny 🙂
Bardzo mi miło 😍
Bułeczki przepyszne, zagoszczą na stałe w mojej kuchni. Tyle zostało z podwójnej porcji😀
Cieszę się, że smakują 😉