Muesli dr Birchera to najpopularniejsza owsianka na świecie. Jego nazwa wywodzi się od szwajcarskiego doktora, który stworzył muesli dla swoich pacjentów. Płatki owsiane zalewamy na noc sokiem jabłkowym i jogurtem, a rano mieszamy z innymi dodatkami. Nie ma więc potrzeby ich gotowania. Tak przygotowana owsianka to świetna propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie.
Zobacz także przepis na muesli dr Birchera z jabłkiem i żurawiną.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 i ½ szklanki soku jabłkowego,
- 1 łyżka miodu,
- 150g borówek,
- 2 małe gruszki konferencje,
- 1 łyżeczka świeżo startej skórki z limonki,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki posiekanych pistacji,
- 1 łyżka sezamu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- DODATKOWO:
- Miód do podania,
PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane. Zalewamy je sokiem jabłkowym, dodajemy jogurt, miód i mieszamy do połączenia. Płatki przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc) do napęcznienia.
Gruszkę kroimy w kostkę lub w słupki. Pistacje drobno siekamy.
Następnego dnia do owsianki dodajemy borówki, gruszkę, sok i skórkę z limonki. Mieszamy. Owsiankę rozkładamy do czterech miseczek. Każdą porcję posypujemy sezamem, cynamonem i posiekanymi pistacjami.
Owsiankę można zjeść na zimno lub lekko podgrzać. Możemy podać z dodatkowym jogurtem i miodem.
Życzę smacznego!