Płatki owsiane wykorzystuję na wiele sposobów: w owsiance, do placuszków, ciast i ciasteczek oraz pieczywa. Owsiankę najczęściej gotuję na mleku i zjadam z bananem i rodzynkami. Tym razem spróbowałam przygotować ją na zimno tzn. bez gotowania mleka. Zapraszam na słynne na całym świecie muesli - muesli dr Birchera.
Dzięki znakomitemu doborowi składników: miodu i soku z limonki, jabłka i żurawiny, owsianka ta pyszny słodko-kwaśny smak. To bogactwo składników sprawia, że owsianka jest bardzo sycąca. Serwowana jest jest w londyńskich hotelach i restauracjach podczas śniadania. Jest tam bardzo popularna. Popularna jest także w Niemczech i Szwajcarii. Polecam Wam gorąco jej przygotowanie 🙂
SKŁADNIKI:
- 200g płatków owsianych,
- 200ml mleka,
- 1/3 szklanki soku jabłkowego,
- Sok z 1 limonki,
- 60g suszonej żurawiny,
- 60g pistacji,
- 1 jabłko,
- 50-70g miodu,
- 150-200g jogurtu naturalnego,
- 1 granat,
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane wsypujemy do miski, zalewamy zimnym mlekiem i sokiem jabłkowym i mieszamy. Miskę zakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia żurawinę i pistację drobno siekamy. Jabłko obieramy (lub nie) i ścieramy na grubych oczkach tarki. Do płatków owsianych dodajemy sok z limonki, miód (do smaku) i jogurt naturalny, mieszamy. Następnie dodajemy jabłko, żurawinę i pistacje. Owsiankę rozkładamy do miseczek i każdą porcję posypujemy pestkami granatu.
Życzę smacznego 🙂