Muesli dr Birchera z borówkami i gruszką

Muesli dr Birchera to najpopularniejsza owsianka na świecie. Jego nazwa wywodzi się od szwajcarskiego doktora, który stworzył muesli dla swoich pacjentów. Płatki owsiane zalewamy na noc sokiem jabłkowym i jogurtem, a rano mieszamy z innymi dodatkami. Nie ma więc potrzeby ich gotowania. Tak przygotowana owsianka to świetna propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie.

Zobacz także przepis na muesli dr Birchera z jabłkiem i żurawiną.

Muesli dr Birchera z borówkami i gruszką

Muesli dr Birchera z borówkami i gruszką

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 i ½ szklanki soku jabłkowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 150g borówek,
  • 2 małe gruszki konferencje,
  • 1 łyżeczka świeżo startej skórki z limonki,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 2 łyżki posiekanych pistacji,
  • 1 łyżka sezamu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • DODATKOWO:
  • Miód do podania,

PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane. Zalewamy je sokiem jabłkowym, dodajemy jogurt, miód i mieszamy do połączenia. Płatki przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc) do napęcznienia.

Gruszkę kroimy w kostkę lub w słupki. Pistacje drobno siekamy.

Następnego dnia do owsianki dodajemy borówki, gruszkę, sok i skórkę z limonki. Mieszamy. Owsiankę rozkładamy do czterech miseczek. Każdą porcję posypujemy sezamem, cynamonem i posiekanymi pistacjami.

Owsiankę można zjeść na zimno lub lekko podgrzać. Możemy podać z dodatkowym jogurtem i miodem.

Życzę smacznego!

Muesli dr Birchera z borówkami i gruszką

Muesli dr Birchera z borówkami i gruszką





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź