Lazania to sztandarowa potrawa kuchni włoskiej. Są to płaty surowego makaronu lazania przełożone dwoma sosami: beszamelowym i bolońskim oraz startym żółtym serem. Podczas pieczenia makaron odpowiednio mięknie i całe danie wprost rozpływa się w ustach. Wystarczy podać do niej miskę sałaty z vinegretem i mamy gotowy wartościowy posiłek.
Sam sos boloński można przygotować 1-2 dni wcześniej. Ale można go też mrozić. Dzięki czemu przygotowanie lazanii nie zajmie dużo czasu. Lazania smakuje wyśmienicie świeża, a także odgrzewana. Mam wrażenie, że odgrzewana jest jeszcze lepsza niż świeża, bo ma czas, aby smaki się przegryzły. Lazanie można też mrozić.
SKŁADNIKI(8 porcji):
- Około 15-20 płatów makaronu lasagne,
- 200g parmezanu (lub innego twardego sera, ewentualnie zwykłego),
- SOS BOLOŃSKI:
- 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 150g boczku,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 średnie marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- ¾ szklanki białego wytrawnego wina,
- 1 szklanka wody lub bulionu,
- 500g passaty pomidorowej,
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka oregano,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia
- SOS BESZAMELOWY:
- 650ml mleka,
- 4 łyżki masła (55-60g),
- 3 łyżki mąki (45g),
- Sól,
- Pieprz,
- Gałka muszkatołowa,
PRZYGOTOWANIE:
SOS BOLOŃSKI: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Seler naciowy kroimy w kostkę. Boczek drobno kroimy.
Na patelni obsmażamy boczek, przekładamy go na talerz. Na te samą patelnie przekładamy mięso mielone. Smażymy je na rumiano. Przekładamy do boczku.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę i szklimy ją. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy marchewkę i selera. Smażymy razem kilka minut. Do warzyw dokładamy mięso i boczek, smażymy razem 1 minutę. Wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu około 3 minut. Następnie wlewamy passatę pomidorową, bulion (lub wodę) oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy. Gotujemy razem około 2 godzin na wolnym ogniu pod przykryciem. W między czasie dodajemy przyprawy. Sos co jakiś czas mieszamy. Sos możemy gotować nawet dłużej 2,5-3h (im dłużej gotujemy tym jest bardziej aromatyczny) – ewentualnie podlewamy wodą. Sos możemy przygotować już 1-2 dni wcześniej.
SOS BESZAMELOWY: W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i smażymy ciągle mieszając przez około 2 minuty. Stopniowo wlewamy mleko i cały czas mieszamy, żeby nie było grudek. Sos wyraźnie zgęstnieje. Powinien być gładki. Gotujemy sos na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
PRZYGOTOWANIE LAZANII: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Prostokątne naczynie żaroodporne o wymiarach 20x30cm smarujemy cienką warstwą masła. Na dno naczynia wylewamy około 100ml sosu beszamelowego i rozprowadzamy go równomiernie. Następnie na dnie układamy pierwszą warstwę płatów lasagne (surowy makaron). Płaty makaronu mogą na siebie delikatnie zachodzić. Na makaron wykładamy 1/5 sosu bolońskiego i dokładnie rozsmarowujemy. Kolejno wylewamy 1/5 sosu beszamelowego i dokładnie rozsmarowujemy. Następnie całość posypujemy 1/5 startego sera. Ponownie układamy płaty makaronu, rozprowadzamy sos boloński, sos beszamelowy i posypujemy startym serem. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być ser.
Lazanię pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie pieczenia przykrywamy ją folią, aby się za bardzo nie spiekła. Po upieczeniu lazanię zostawiamy na kwadrans (a nawet dłużej), wówczas będzie się dobrze kroiła.
Życzę smacznego 🙂
To nasze danie specjalne! Robimy je często na spotkania rodzinne i zawsze jest hitem!
W takim razie cieszę się, że przepis się sprawdza 🙂
Robię już kolejny raz. Polecam serdecznie przepis.
Super! Cieszę się, że smakuje 🙂