Kuchnia japońska charakteryzuję się przyrządzaniem potraw w prosty sposób. Rzadko spotykamy się z długotrwałą obróbką termiczną. Przyprawy dodawana są zazwyczaj pod koniec, aby cieszyć się ich aromatem.
Ten kurczak ma słodko-ostry smak. Jego przygotowanie to zaledwie kilka minut. Na pewno zachwyci Was smakiem. Zachęcam do jego przygotowania jeśli jesteście smakoszami kuchni orientalnej.
A prażynek krewetkowych szukajcie na półkach z żywnością orientalną. Ja swoje kupiłam w Biedronce w tygodniu kuchni azjatyckiej.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 300g piersi z kurczaka,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 czubata łyżeczka świeżo utartego imbiru,
- 2 łyżki pikantnego ketchupu,
- 4 łyżki sherry (lub innego wina wzmacnianego),
- 1 łyżka sosu sojowego,
- ¼ łyżeczki kolendry,
- Szczypta pieprzu,
- 2 łyżki oleju do smażenia (najlepiej kokosowego lub z orzechów ziemnych, ale może być też zwykły),
- sól
PRZYGOTOWANIE:
Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w małe, cienkie paski. Przygotowujemy sos: ketchup, sos sojowy, wino, kolendrę i pieprz mieszamy ze sobą i odstawiamy.
Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso, mieszamy. Dodajemy imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy razem na mocnym ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając.
Wówczas dodajemy sos, mieszamy i smażymy razem 2 minuty. Sos powinien zrobić się bardzo gęsty i dokładnie oblepić mięso. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Kurczaka podajemy z prażynkami krewetkowymi. Można podać go również z ryżem.
Smacznego 🙂