Jabłkowe scones

Scones czyli angielskie bułeczki możemy zaserwować na śniadanie lub do popołudniowej herbaty. Są proste do przygotowania, bo wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki tak jak przy kruchym cieście. Przedstawiam ich jesienną wersję - z dodatkiem jabłek.

Scones są chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. A dodatkowego smaczku dodaje im cynamonowy lukier. Bułeczki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby cieszyć się ich pysznym smakiem także drugiego dnia.

Jabłkowe scones

Jabłkowe scones

SKŁADNIKI (6 sztuk):

  • CIASTO:
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej (200g),
  • ¼ szklanki cukru (50g),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki cynamonu.
  • ¼ łyżeczki imbiru,
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 60g zimnego masła,
  • 1 duże jajko,
  • 70g prażonych jabłek,
  • 1 duże jabłko,
  • DODATKOWO:
  • 2-3 łyżki brązowego cukru do posypania,
  • LUKIER:
  • 2 łyżki mleka,
  • 10 łyżek cukru pudru,
  • Szczypta cynamonu,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być zimne. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, góra-dół.

W misce mieszamy ze sobą mąkę, cynamon, imbir, proszek do pieczenia i cukier. Suche składniki wysypujemy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy nożem do powstania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy prażone jabłka i jajko. Zagniatamy szybko ciasto do momentu połączenia się składników, nie dłużej. Dodajemy pokrojone jabłko i delikatnie łączymy je z ciastem. Ciasto odkładamy do lodówki na 10-15 minut (wówczas łatwiej będzie formować scones). Ciasto będzie dość klejące.

Z ciasta formujemy koło o średnicy 20cm. Ciasto kroimy na 6 równych części – utworzymy w ten sposób 6 bułeczek trójkątów. Bułeczki przenosimy delikatnie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, bo urosną podczas pieczenia.

Każdą z bułeczek posypujemy brązowym cukrem.

Bułeczki pieczemy około 15-18 minut. Powinny się mocno zarumienić. Gdy ostygną polewamy je lukrem.

LUKIER: Do miseczki wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy do powstania gęstej masy, która będzie przypominała konsystencją gęstą śmietanę. Dodajemy cynamon, mieszamy.

Życzę smacznego!

Jabłkowe scones

Jabłkowe scones





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij