Latem uwielbiam przygotowywać potrawy z cukinią i papryką. Jako pierwsze gości na moim stole leczo paprykowo-cukiniowe z dużą ilością boczku. Następnie cukiniowe placuszki, papryka faszerowana i wiele innych. Dzisiaj przedstawiam fajną propozycję na danie jednogarnkowe z tymi dwoma warzywami i kurczakiem. Danie to nie wymaga wiele pracy, trzeba jedynie pokroić wszystkie składniki i ułożyć w naczyniu. Podane z ryżem na pewno sprawdzi się jako letni obiad dla kilku osób. Polecam 🙂
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 2 papryki,
- 1 cukinia,
- 2-3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki curry,
- 4 łyżki majonezu,
- 4 łyżki ketchupu,
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy, a następnie kroimy w dużą kostkę. Oprószamy je solą i pieprzem, słodką i ostrą papryką, dokładnie mieszamy. Układamy je w dużym naczyniu żaroodpornym cienko wysmarowanym masłem. Mięso posypujemy curry. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Warzywa kroimy w kostkę i wykładamy je na mięso. Ketchup mieszamy z majonezem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy warzywa. Zapiekamy około 30-60 minut w 180 stopniach. Jeżeli danie zacznie się rumienić należy je przykryć. Podajemy z ryżem, makaronem lub pieczywem. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Dzięki dużej ilości warzyw danie jest bardzo sycące, podane z ryżem nie wymaga już dodatku surówki.
2) Danie jeszcze lepiej smakuje odgrzewane, gdy smaki się przegryzą.
3) Czas pieczenia zależy od piekarnika. Proponuje po pół godziny sprawdzić czy warzywa są już miękkie i ewentualnie wydłużyć pieczenie do 45-60 minut.
Zdjęcie nadesłała Pani Izabela P.
Pani Izabela napisała, że danie wspaniale smakuje 🙂