Kapsalon (frytki z posypką)

Kapsalon to słynny holenderski fast food. Spotkać można się też z nazwą frytki z posypką. Składa się z frytek zapiekanych z kurczakiem i serem oraz sałatki i sosu. Danie to możemy przygotować w jednej dużej formie lub w kilka mniejszych. Super sprawdzi się jako danie imprezowe na karnawałowe domówki, Sylwestra czy po prostu spotkania ze znajomymi. Robi się je dość łatwo i szybko, zwłaszcza jeśli użyjemy gotowych frytek do pieczenia. My od jakiegoś czasu przygotowujemy frytki z piekarnika. Ale oczywiście możecie do tego dania wykorzystać frytki domowe, smażone.

Kapsalon (frytki z posypką)

Kapsalon (frytki z posypką)

SKŁADNIKI (6 porcji):

  • 600g frytek mrożonych,
  • 500g piersi z kurczaka,
  • 3 łyżeczki przyprawy gyros,
  • 1 łyżka oleju,
  • 125g sera żółtego,
  • 1 mała kapusta pekińska,
  • 2 pomidory,
  • ½ ogórka długiego,
  • ½ cebuli,
  • Sól,
  • Sos czosnkowy

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą gyros. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Smażymy kurczaka na rumiano. Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórka obieramy i kroimy w półplasterki. Pomidora także kroimy w półplasterki, a obraną cebulę w piórka.

Sos czosnkowy przygotowujemy według TEGO przepisu.

Przygotowuejmy wszystkie składniki.

Przygotowujemy wszystkie składniki.

Frytki pieczemy według przepisu na opakowaniu. Następnie ustawiamy temperaturę 180 stopni. Gorące frytki oprószamy solą i od razu przekładamy do naczynia żaroodpornego o wymiarach około 20x30cm.

Frytki przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Frytki przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Na frytki wykładamy podsmażonego kurczaka i całość posypujemy serem.

Na frytki wykładamy podsmażonego kurczaka

Na frytki wykładamy podsmażonego kurczaka

Na kurczaka wykładamy ser.

Na kurczaka wykładamy ser.

Naczynie wkładamy do piekarnika na kilka minut tzn. do rozpuszczenia sera. Potrawę wyjmujemy z piekarnika.

Na wierzch wykładamy wszystkie posiekane warzywa.

Na wierzch wykładamy wszystkie posiekane warzywa.

Na wierzch wykładamy wszystkie posiekane warzywa. Całość polewamy sosem czosnkowym. Podajemy od razu.

Życzę smacznego!

Kapsalon (frytki z posypką)

Kapsalon (frytki z posypką)

2 komentarzy

  1. Kolejny trafiony przepis 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Cieszę się, że smakowało 🙂

Pozostaw odpowiedź Daniel

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij