Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dzisiaj proponuję Wam deser, który wywodzi się z kuchni angielskiej. Są to owoce zapiekane pod kruszonką czyli crumble. Na blogu znajdziecie już kilka propozycji na takie danie:
- jagody zapiekane pod kruszonką,
- jabłka zapiekane pod kruszonką,
- rabarbar i mandarynki zapiekane pod owsianą kruszonką.
Dzisiejsze crumble to owoce jagodowe zapiekane pod kruszonką w stylu amerykańskim. Nie jest to zwykła kruszonka, bo dodajemy do niej masło orzechowe. Możemy użyć masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów (crunchy). Koniecznie podajemy ją z gałką lodów. Najlepsze będą tutaj lody karmelowe lub słony karmel. Danie ma ciekawy, intrygujący smak.
Jeśli lubisz masło orzechowe to sprawdź jak świetnie smakuje z zapiekanymi owocami. Jeśli zaś jesteś tradycjonalistą i nie lubisz nowych smaków to wybierz przepis na kruszonkę tradycyjną, który podałam wyżej.
Owoce zapiekane pod kruszonką z masłem orzechowym to naprawdę pyszna propozycja, ale może nie zachwycić każdego. Jeśli więc jesteś otwarty na nowe smaki to koniecznie spróbuj 😉
SKŁADNIKI(3 porcje):
- KRUSZONKA:
- 50g mąki,
- 25g płatków owsianych,
- 25g cukru,
- 45g masła orzechowego,
- 25g masła,
- DODATKOWO:
- 250g jagód,
- 150g malin,
- 1 łyżka cukru,
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej,
- DO PODANIA:
- Lody słony karmel lub karmelowe
PRZYGOTOWANIE:
Maliny i jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na wierzch owoców wykładamy równomiernie kruszonkę. Całość zapiekamy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kruszonka powinna się zarumienić i być chrupiąca.
KRUSZONKA: W misce umieszczamy mąkę, cukier i płatki owsiane, mieszamy. Dodajemy masło orzechowe i palcami mieszamy je z suchymi składnikami. Masło rozpuszczamy, a gdy ostygnie to dodajemy je do pozostałych składników i palcami robimy kruszonkę.
Życzę smacznego 🙂