Frittata z makaronem i salami

Jestem wielką wielbicielką frittat. Po pierwsze bardzo szybko się je robi, po drugie są bardzo syte i dają dużo energii na cały dzień, po trzecie są kolorowe, a ja jem najpierw oczami 🙂
Robię je zazwyczaj z tego co mam w lodówce. Obowiązkowo muszą się w niej znaleźć świeże warzywa.
W weekend przygotowałam frittatę z makaronem - bo niby czemu nie z makaronem? 🙂
Eksperyment był bardzo udany więc dzielę się z Wami przepisem.

Składniki:

  • dowolny makaron 50g,
  • papryka czerwona 1/4,
  • papryka zielona 1/4,
  • salami 20g,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  •  zioła prowansalskie  
Przygotowanie:
Dowolny makaron - najlepiej jakiś mniejszy, gotujemy według przepisu na opakowaniu. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę. Salami kroimy w drobną kostkę. Jajka rozkłócamy z odrobiną soli i pieprzu. Do jajek dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy również zioła prowansalskie.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wlewamy naszą masę i zapiekamy około 20 minut w temperaturze 170 stopni - tzn, do momentu aż jajka się zetną. Frittata będzie wyglądała bardziej elegancko wyjęta z formy, Podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego 🙂

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij