Chikker to pyszna kanapka, którą znajdziecie w jednej z sieci fast-foodów. Co powiecie na taki fast food w domowej wersji? Jest pysznie!
W mojej kanapce znajdziecie:
- miękką i puszystą domową bułeczkę drożdżową,
- soczyste kąski z kurczaka marynowane najpierw w maślance, a następnie panierowane w płatkach kukurydzianych,
- oraz pyszny sosik i liść sałaty.
Więcej przepisów na wytrawne bułeczki
- Bułeczki, które rosną kiedy Ty śpisz
- Bułki bolońskie
- Bułki z przedziałkiem
- Bułki na kefirze ze słonecznikiem
Soczyste i chrupiące kąski kurczaka z pysznym sosem majonezowo-ketchupowym skryte w mięciutkiej i puszystej bułeczce. To jest pyszne!
Domowy Chikker
Składniki (12 porcji):
- BUŁKI (12 sztuk):
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/4 szklanki mleka w proszku,
- 1 i 1/2 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 60g masła,
- 1 i 1/2 łyżeczki soli,
- 500g mąki pszennej,
- 20g świeżych drożdży,
- dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania bułeczek,
- sezam do posypania bułeczek,
- MIĘSO:
- 500g piersi z kurczaka,
- 1 łyżeczka soli,
- 2/3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1/4 łyżeczki suszonego czosnku,
- 200g maślanki,
- płatki kukurydziane do panierowania,
- SOS:
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki ketchupu,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżeczka koperku posiekanego,
- 2 pokrojone drobno ogórki konserwowe,
- pół średniej czerwonej cebuli pokrojone drobno,
- DODATKOWO:
- sałata karbowana
Przygotowanie:
SOS: Składniki sosu mieszamy ze sobą. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
BUŁKI: Szklanka o pojemności 250ml. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. W wodzie rozpuszczamy mleko w proszku. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy. Masa powinna być jednolita, bez grudek, dość gęsta. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł.
Jajko ucieramy mikserem. Dodajemy rozczyn, wodę z mlekiem w proszku, sól i mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1,5h). Powinno podwoić swoją objętość.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 12 równych części (po około 77g każda). Formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 40 minut do ponownego podrośnięcia.
Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Bułeczki pieczemy około 17 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu bułeczki studzimy.
MIĘSO: Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie fileciki. Maślankę mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Mięso zalewamy maślanką, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki. Maślanka powinna zakryć mięso.
Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka i kruszymy na drobno za pomocą wałka.
Kotlety z kurczaka wyjmujemy z maślanki i od razu obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy je około 20-22 minuty w 180 stopniach, góra-dół, aż do zarumienia.
ZŁOŻENIE BUŁEK: Każdą bułek kroimy na pół, ale nie do końca. Bułeczka powinna zostać złączona. Obie części bułki smarujemy sosem. W środek wkładamy kawałek mięsa i liść sałaty. Gdyby kanapka nie trzymała się zgrabnie to możemy w nią włożyć wykałaczkę. Podajemy od razu. Smacznego!