Wczoraj pokazałam Wam mój pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie. Dziś też chcę Wam pokazać śniadaniową potrawę, będą to placuszki, ale Ci co mnie znają wiedzą, że placuszki wprost uwielbiam 🙂 Takie placuszki można usmażyć i zaserwować również na deser. Najlepiej jednak smakują na ciepło. Placuszki podałam z wiśniami, które uważam, że pasują bardzo do czekoladowych potraw, ale także z budyniem waniliowym. Na zdjęciu widnieją wiśnie, ale placuszki z budyniem smakowały równie dobrze. Są naprawdę pyszne i godne polecenia, zachęcam do ich przygotowania.
Składniki:
- 275 g mąki,
- 1,5 łyżki kakao,
- 2 jajka,
- 175 ml mleka,
- 200 ml napoju czekoladowego,
- 75 g rozpuszczonego masła,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 400 g wiśni,
- 5 łyżek cukru,
- kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko zwykłe i czekoladowe i dokładnie roztrzepujemy. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki, łączymy je z mlekiem. Na koniec dodajemy rozpuszczone i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Naleśniki smażymy pojedynczo na średnim ogniu na oleju.
Placuszki wychodzą pulchne i rumiane. Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i smażymy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Placuszki podajemy z wiśniami na ciepło lub zimno. Dodatkowo można je podać jeszcze z budyniem waniliowym. Życzę smacznego 🙂