Bułki focaccia

Focacia to rodzaj włoskiego pieczywa drożdżowego. Znajdziemy tutaj podobieństwo do ciasta na pizzę, ale focacia ma zdecydowanie grubsze ciasto. Proponuję Ci dzisiaj przygotowanie mini focacci czyli puszystych, kolorowych bułeczek w stylu włoskim.

Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, z kilku podstawowych składników. Takie bułeczki będą świetnym dodatkiem do zup, zup kremów, do mięs z grilla. Świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, a także będą podstawową kanapek.

Bułki focaccia

Bułki focaccia

Więcej wytrawnych wypieków z kuchni włoskiej

Bułki focaccia

Bułki focaccia

Focaccia w wersji mini czyli w postaci zgrabnych bułeczek. Jest znakomita i przepięknie się prezentuje.

Bułki focaccia

Składniki (9 sztuk):

  • CIASTO:
  • 185ml wody,
  • 12g cukru (1 łyżka),
  • 7g drożdży suchych,
  • 30ml oleju,
  • 6g soli (1 łyżeczka),
  • 350g mąki pszennej,
  • MASEŁKO ZIOŁOWE:
  • 45g masła,
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki posiekanego koperku,
  • 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku,
  • DODATKI:
  • starty żółty ser (około 75g),
  • czerwona cebula,
  • pomidorki koktajlowe,
  • oliwki

Przygotowanie:

DODATKI: Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oliwki zielone lub czarne kroimy na pół. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, a większe na 3 części. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Mini focacia

Mini focacia

MASEŁKO ZIOŁOWE: Masło rozpuszczamy np. w mikrofali lub w garnuszku. Następnie mieszamy z ziołami.

* Możesz użyć dowolnych ziół. Może to być tylko posiekana natka pietruszki. Możesz dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek.

CIASTO: Do misy wlewamy letnią wodę. Dodajemy cukier i suszone drożdże. Mieszamy. Odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki czyli olej, sól i mąkę. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto możemy wyrabiać maszyną z hakiem lub ręcznie. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 1h do podrośnięcia.

Bułki focaccia - przygotowanie

Bułki focaccia - przygotowanie

Po tym czasie ciasto odgazowujemy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 24x27cm. Ostrym nożem kroimy prostokąt na 9 części. Otrzymamy w ten sposób 9 bułeczek. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Bułki przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.

Bułki focaccia - przygotowanie

Bułki focaccia - przygotowanie

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, góra-dół.

Gdy bułeczki podrosną to każdą z nich smarujemy płynnym masełkiem ziołowym i posypujemy równomiernie żółtym serem. następnie opuszkami palców robimy w bułeczkach wgłębienia. Na wierzch każdej bułeczki wykładamy dodatki: czerwoną cebulę, oliwki, pomidorki koktajlowe - delikatnie wciskamy je w ciasto.

Bułki focaccia przed i po upieczeniu

Bułki focaccia przed i po upieczeniu

Bułeczki pieczemy około 12-15 minut, do ładnego zarumieniania. Smacznego!

Bułki focaccia

Bułki focaccia

Jeśli przygotujesz bułeczki focacia to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku, Tik Toku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź