Focacia to rodzaj włoskiego pieczywa drożdżowego. Znajdziemy tutaj podobieństwo do ciasta na pizzę, ale focacia ma zdecydowanie grubsze ciasto. Proponuję Ci dzisiaj przygotowanie mini focacci czyli puszystych, kolorowych bułeczek w stylu włoskim.
Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, z kilku podstawowych składników. Takie bułeczki będą świetnym dodatkiem do zup, zup kremów, do mięs z grilla. Świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, a także będą podstawową kanapek.
Więcej wytrawnych wypieków z kuchni włoskiej
Focaccia w wersji mini czyli w postaci zgrabnych bułeczek. Jest znakomita i przepięknie się prezentuje.
Bułki focaccia
Składniki (9 sztuk):
- CIASTO:
- 185ml wody,
- 12g cukru (1 łyżka),
- 7g drożdży suchych,
- 30ml oleju,
- 6g soli (1 łyżeczka),
- 350g mąki pszennej,
- MASEŁKO ZIOŁOWE:
- 45g masła,
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki posiekanego koperku,
- 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku,
- DODATKI:
- starty żółty ser (około 75g),
- czerwona cebula,
- pomidorki koktajlowe,
- oliwki
Przygotowanie:
DODATKI: Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oliwki zielone lub czarne kroimy na pół. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, a większe na 3 części. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka.
MASEŁKO ZIOŁOWE: Masło rozpuszczamy np. w mikrofali lub w garnuszku. Następnie mieszamy z ziołami.
* Możesz użyć dowolnych ziół. Może to być tylko posiekana natka pietruszki. Możesz dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek.
CIASTO: Do misy wlewamy letnią wodę. Dodajemy cukier i suszone drożdże. Mieszamy. Odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki czyli olej, sól i mąkę. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto możemy wyrabiać maszyną z hakiem lub ręcznie. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 1h do podrośnięcia.
Po tym czasie ciasto odgazowujemy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 24x27cm. Ostrym nożem kroimy prostokąt na 9 części. Otrzymamy w ten sposób 9 bułeczek. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Bułki przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, góra-dół.
Gdy bułeczki podrosną to każdą z nich smarujemy płynnym masełkiem ziołowym i posypujemy równomiernie żółtym serem. następnie opuszkami palców robimy w bułeczkach wgłębienia. Na wierzch każdej bułeczki wykładamy dodatki: czerwoną cebulę, oliwki, pomidorki koktajlowe - delikatnie wciskamy je w ciasto.
Bułeczki pieczemy około 12-15 minut, do ładnego zarumieniania. Smacznego!