Precle to przysmak wywodzący się z kuchni niemieckiej. Charakterystyczny kształt, rumiany kolor, nacięcie, gruboziarnista sól, miękki środek i chrupiący wierzch - tak właśnie smakują. Ten sam smak możecie uzyskać również w małej bułeczce. Przygotowanie malutkich bułeczek jest szybsze i przyjemniejsze niż przygotowanie dużych precli. A smak...zapewniam, że pozostaje ten sam.
Precle powstają z prostego ciasta drożdżowego. Jednak bułki przed upieczeniem musimy jeszcze ugotować w wodzie z sodą. Taka kąpiel sprawi, że uzyskamy chrupiącą, rumianą skórką - tak charakterystyczną dla precli.
* Z tego co czytałam, niektórzy zamiast sody używają również ługu spożywczego. Wówczas łatwiej uzyskać ten charakterystyczny smak i wygląd skórki.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na precle.
Bułeczki preclowe smakują najlepiej na świeżo tzn. kilka godzin po upieczeniu. Idealnym dodatkiem do nich jest ... samo masło. Tak, wystarczy tylko masełko i nic więcej 🙂 Bardzo polecam!
Więcej przepisów na wytrawne bułeczki
- Bułeczki, które rosną kiedy Ty śpisz
- Bułki bolońskie
- Bułki z przedziałkiem
- Bułki na kefirze ze słonecznikiem
Bułeczki preclowe
Składniki (12 sztuk):
- 500g mąki pszennej,
- 7g drożdży suszonych,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli (8g),
- 300ml wody ciepłej (o temp.43 stopni),
- 42g masła,
- DODATKOWO:
- 1 litr wody,
- 54g sody oczyszczonej,
- sól gruboziarnista,
- 20g masła
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę pszenną, sól, cukier i suszone drożdże. Mieszamy do połączenia. Dodajemy ciepłą wodę i rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiamy mikserem z hakiem lub ręcznie przez około 5-7 minut do powstania gładkiego ciasta.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości (około 1-1,5h).
Po tym czasie wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 12 równych części (po około 69g każda) i formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki przykrywamy i zostawiamy na 20 minut do podrośnięcia.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni, góra-dół.
W średnim garnku zagotowujemy wodę. Gdy się zagotuje to dodajemy sodę. Mieszamy do rozpuszczenia. Woda zacznie się wówczas mocno pienić. Na gotującą się wodę z sodą wkładamy (np. na łyżce cedzakowej) bułki. Gotujemy 30 sekund. Odwracamy na drugą stronę. Gotujemy kolejne 30 sekund. Bułki wyjmujemy łyżką cedzakową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Gotujemy na raz 1-2 bułki.
Ugotowane bułki nacinamy ostrym nożem lub żyletką w dwóch miejscach. Następnie smarujemy je rozpuszczonym masłem (20g) i posypujemy grubą solą. Bułki pieczemy około 14 minut, do dobrego zarumienienia. Smacznego!
Super przepis! Wyszły nieziemsko dobre 😀 zniknęły szybciej niż się upiekły! I już mam zamówienie od męża na kolejne! 😊
Wow cieszę się bardzo 😃
Bułeczki są obledne.
Twój komentarz
Piękne wyszły 😍 Dziękuję!