Cinnamon rolls czyli bułeczki cynamonowe to amerykański klasyk. Są pyszne, mocno cynamonowe, mięciutkie i pulchne. Mają kształt ślimaczków. Powstają poprzez posmarowanie drożdżowego ciasta cynamonowym masłem. Następnie ciasto zwijamy w roladę, którą kroimy na kawałki. Przed samym pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka, aby miały piękny kolor po upieczeniu. Bułeczki po wystudzeniu polewamy lukrem. Bardzo popularna jest też wersja polewy z serkiem Philadelphia. Te bułeczki są naprawdę pyszne. Będą idealne na śniadanie, a także na deser.
SKŁADNIKI (20-24 sztuki):
- CIASTO:
- 1 szklanka mleka,
- ¼ szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 70g masła,
- 30g świeżych drożdży,
- 500g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- NADZIENIE:
- 70g masła,
- ½ szklanki cukru (100g),
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 20g cynamonu,
- DODATKOWO:
- 10-12 łyżek cukru pudru,
- 2 łyżki mleka,
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy. Masa powinna być jednolita, bez grudek, dość gęsta. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł.
Jajko i żółtka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1,5h). Powinno podwoić swoją objętość.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 2 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x30cm. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie cynamonowe zostawiając marginesy 2cm z jednej strony (z tej, którą będziemy sklejać). Zwijamy roladę. Dokładnie zlepiamy końce rolady. Ostrym nożem kroimy roladę na 10-12 kawałków. Powstanie nam 10-12 ślimaczków. Ślimaczki układamy na blaszce, jeden obok drugiego. Zachowujemy pewne odległości, bo ślimaczki urosną podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 30-45 minut do ponownego podrośnięcia. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy około 20 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu bułeczki studzimy i polewamy lukrem.
NADZIENIE: Mieszamy ze sobą cynamon, cukier i cukier wanilinowy. Masło rozpuszczamy. Powinno być letnie lub lekko ciepłe. Tuż przed smarowaniem bułeczek mieszamy rozpuszczone masło z cukrem i cynamonem.
LUKIER: Do miski wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy. Powinniśmy otrzymać gładki lukier.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Można użyć zamiennie 7g drożdży suszonych. Wówczas należy je tylko wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić na 5 minut. Następnie dodać pozostałe składniki i postępować tak jak w przepisie.
Dziękuję za przepis. Wyszły przepyszne☺️
Idealne ?
Wyszły pyszne.Dziekuje
Polecam się 🙂
Dokładnie tak,idealnie ?
Piękne ?
Są obłędne i wbrew pozorom banalne do zrobienia!
Bardzo mi miło ?
mega smaczne ❤️
Miło mi 🙂
Kasiu, dziękuję za przepis. Mąż dzisiaj upiekł bułeczki i są przepyszne, bardzo delikatne. Dobrze, że zrobił od razu podwójną porcję 😁
Cieszę się bardzo, że smakują ♥️ Polecam się!