Apfelberliner czyli pączki z jabłkiem

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na bardzo pomysłowe pączki. Te zakręcone pączki są bardzo popularne i lubiane w Niemczech. Pączki pięknie pachną cynamonem, są słodkie i puchate, a przy tym są bardzo proste do przygotowania. Warto przygotować je przede wszystkim jesienią, ale będą także ciekawym urozmaiceniem tłusto-czwartkowych smakołyków.

Do smażenia pączków należy użyć najlepiej planty. Tłuszcz powinien być dobrze rozgrzany, aby ciasto nie wchłaniało tłuszczu.

Apfelberliner czyli pączki z jabłkiem

Apfelberliner czyli pączki z jabłkiem

SKŁADNIKI (15-20 sztuk):

  • CIASTO:
  • 500g mąki,
  • 50g drożdży,
  • 100g masła,
  • ½ szklanki cukru (100g),
  • 4 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 450g jabłek pokrojonych w kostkę,
  • Szczypta soli,
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 białko,
  • Tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Masło roztapiamy i studzimy. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (powinniśmy otrzymać roztwór o gęstości śmietany). Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10 minut aż podrośnie. Jajka miksujemy z pozostałym cukrem i solą. Wlewamy rozczyn i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło i spirytus. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1h).

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35x45cm. Na cieście rozkładamy pokrojone w kostkę jabłka. Pozostawiamy około 5cm luzu na końcu, aby dało się skleić łatwo roladę. Jabłka wciskamy w ciasto. 3 łyżki cukru mieszamy z cynamonem i posypujemy jabłka na cieście. Płat ciasta zwijamy ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku. Miejsce łączenia smarujemy roztrzepanym białkiem (wówczas pączki nie rozpadną się podczas pieczenia) i dobrze sklejamy. Powstałą roladę kroimy w plastry grubości 2,5-3cm. Plastry układamy na podsypanej mąką stolnicy i odstawiamy jeszcze na 10 minut do napuszenia. W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz. Pączki smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu wykładamy je na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Uwaga:

  • Pączki bardzo rosną podczas pieczenia więc nie wkładamy ich za dużo na raz.
  • Należy użyć do smażenia tłuszczu dobrej jakości.
  • Najlepiej wybrać twardą odmianę jabłek.
Apfelberliner czyli pączki z jabłkiem

Apfelberliner czyli pączki z jabłkiem

Apfelberliner czyli pączki z jabłkiem

Apfelberliner czyli pączki z jabłkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź