Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na bardzo pomysłowe pączki. Te zakręcone pączki są bardzo popularne i lubiane w Niemczech. Pączki pięknie pachną cynamonem, są słodkie i puchate, a przy tym są bardzo proste do przygotowania. Warto przygotować je przede wszystkim jesienią, ale będą także ciekawym urozmaiceniem tłusto-czwartkowych smakołyków.
Do smażenia pączków należy użyć najlepiej planty. Tłuszcz powinien być dobrze rozgrzany, aby ciasto nie wchłaniało tłuszczu.
SKŁADNIKI (15-20 sztuk):
- CIASTO:
- 500g mąki,
- 50g drożdży,
- 100g masła,
- ½ szklanki cukru (100g),
- 4 żółtka,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka spirytusu,
- 450g jabłek pokrojonych w kostkę,
- Szczypta soli,
- Dodatkowo:
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 białko,
- Tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Masło roztapiamy i studzimy. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (powinniśmy otrzymać roztwór o gęstości śmietany). Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10 minut aż podrośnie. Jajka miksujemy z pozostałym cukrem i solą. Wlewamy rozczyn i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło i spirytus. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1h).
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35x45cm. Na cieście rozkładamy pokrojone w kostkę jabłka. Pozostawiamy około 5cm luzu na końcu, aby dało się skleić łatwo roladę. Jabłka wciskamy w ciasto. 3 łyżki cukru mieszamy z cynamonem i posypujemy jabłka na cieście. Płat ciasta zwijamy ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku. Miejsce łączenia smarujemy roztrzepanym białkiem (wówczas pączki nie rozpadną się podczas pieczenia) i dobrze sklejamy. Powstałą roladę kroimy w plastry grubości 2,5-3cm. Plastry układamy na podsypanej mąką stolnicy i odstawiamy jeszcze na 10 minut do napuszenia. W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz. Pączki smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu wykładamy je na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Uwaga:
- Pączki bardzo rosną podczas pieczenia więc nie wkładamy ich za dużo na raz.
- Należy użyć do smażenia tłuszczu dobrej jakości.
- Najlepiej wybrać twardą odmianę jabłek.